Binnenland

Ware identiteit ontdekt van door Frans Hals geportretteerd stel

Het Rijksmuseum zegt de ware identiteit te hebben ontdekt van een echtpaar dat rond 1637 door Frans Hals is geschilderd. Op zogeheten huwelijkspendanten van de Nederlandse schilder, twee bij elkaar horende schilderijen, blijken de 17e-eeuwse Amsterdamse burgemeester Jan van de Poll en zijn vrouw Duifje van Gerwen te zijn afgebeeld.

ANP
1 June 2024 10:39

Decennialang werd gedacht dat het om twee andere Amsterdammers ging, namelijk brouwer en majoor van de schutterij Nicolaes Hasselaer en zijn vrouw Sara Wolphaerts van Diemen. Maar onlangs concludeerde Rijksmuseumconservator Jonathan Bikker op basis van de testamenten van hun klein- en achterkleinkinderen dat die veronderstelling niet klopte. De portretten zouden „onmogelijk in de verervingslijn passen”, aldus het Rijksmuseum.

Van de Poll en zijn vrouw zijn de directe voorouders van degene die de twee portretten van Hals in 1885 aan het Amsterdamse museum schonk. Bikker vergeleek het werk van Hals met twee eerdere portretten waarop Van de Poll staat afgebeeld. Mede op basis daarvan concludeert hij nu dat op Hals’ doek de Amsterdamse oud-bestuurder is vereeuwigd.

Eerder ontbrak de link met Haarlem, waar Hals woonde en werkte, maar ook daarvoor heeft het Rijksmuseum een verklaring. Willem Warmond, de oom van Van de Polls echtgenote Duifje, figureerde eerder in een Haarlems schuttersstuk van Hals. De aanbeveling om de Haarlemse schilder de huwelijkspendanten te laten schilderen, zal van hem zijn gekomen, vermoedt het museum.

Van de Poll en zijn vrouw zouden er speciaal voor naar Haarlem zijn afgereisd. De twee portretten zijn volgens het Rijksmuseum de enige huwelijkspendanten van een Amsterdams echtpaar die Hals heeft geschilderd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer