Kerk & religieMessiaanse gemeente Kiryat Shmona

In de vuurlinie: bediening in Galilea in oorlogstijd

Sinds het uitbreken van de oorlog in Israël worden vele regio’s van het land al maanden aanhoudend bestookt door raketten. Een van de zwaarst getroffen plaatsen is het stadje Kiryat Shmona in Noord-Galilea. Een raketexplosie richtte daar recent grote schade aan aan het pand van de lokale Messiaanse gemeente.

Jeannette Gabay-Schoonderwoerd
31 May 2024 13:41Gewijzigd op 31 May 2024 14:35
De Noord-Israëlische stad Kiryat Shmona, tegen de grens met Libanon, is inmiddels meermalen bestookt door raketten van Hezbollah. Deze foto dateert van 5 mei: rook stijgt op na raketinslagen. beeld AFP, Jalaa Marey
De Noord-Israëlische stad Kiryat Shmona, tegen de grens met Libanon, is inmiddels meermalen bestookt door raketten van Hezbollah. Deze foto dateert van 5 mei: rook stijgt op na raketinslagen. beeld AFP, Jalaa Marey

„We hoorden tijdens de dienst over de explosie”, deelt voorganger Israël Iluz via de telefoon. „Gelukkig was niemand op dat moment in het pand aanwezig, omdat we sinds het begin van de oorlog elders samenkomen.”

De bevolking van Kiryat Shmona werd, evenals vele andere dorpen en steden aan de Israëlische noordgrens, in de nasleep van 7 oktober geëvacueerd. Nadat de gemeente wekenlang samenkomsten voor de achterblijvers hield in het huis van familie Gutmacher, predikantsgezin van een nabijgelegen zustergemeente, werden de wekelijkse samenkomsten naar het zuidelijker gelegen Poriya verplaatst.

In Kiryat Shmona, in Noord-Galilea, richtte een raketexplosie deze maand grote schade aan aan het pand van de Messiaanse gemeente. beeld Jeannette Gabay-Schoonderwoerd

Het gebouw van de Kiryat Shmonagemeente, recent gerenoveerd, werd pas kortgeleden betrokken. Geconfronteerd met de nieuwe oorlogsrealiteit en het uitblijven van normale samenkomsten werd besloten het pand te gebruiken als verzamelplek voor noodhulp en locatie om maaltijden te bereiden voor de vele soldaten in de regio. Iluz’ zoon is restaurantuitbater en leidt de operatie. „We bereiden vrijwel dagelijks maaltijden voor zo’n 500 tot 1000 soldaten”, aldus Iluz. „Ondanks de risico’s komen iedere dag weer teamleden naar Kiryat Shmona om te helpen.”

„Ondanks de risico’s komen iedere dag weer teamleden naar Kiryat Shmona om te helpen ” - Israël Iluz, voorganger Messiasbelijdende gemeente Kiryat Shmona

De inslag heeft daar geen verandering in gebracht. „Integendeel”, zegt Iluz. „Het feit dat er vandaag acht auto’s vol vrijwilligers bij het pand arriveerden om te helpen opruimen en herstellen laat zien dat onze geest niet gebroken is.”

Een blijvend punt van zorg in het licht van de aanhoudende raketbeschietingen is het feit dat het pand geen schuilkelder of veilige kamer heeft. „We zijn in gesprek met de lokale overheden over de plaatsing van een mobiele beschermende eenheid.”

Hergroepering

De gemeente van Kiryat Shmona is de moedergemeente van twee andere huisgroepen in de regio: een in Katzrin en een in Rosh Pina. Beide hebben sinds het uitbreken van de oorlog veel aanpassingen moeten doen. „Plotseling werden vrijwel alle volwassen mannen in onze gemeente opgeroepen voor militaire dienst. De vrouwen, kinderen en ouderen stonden er alleen voor”, vertelt Katya Gutmacher, predikantsvrouw van de Rosh Pinagemeente. „Een grote uitdaging, want niemand van ons had veel ervaring met leiderschap in oorlogstijd en daarbij vragen de veranderende omstandigheden steeds weer om aanpassingen.”

Ook de leiders van de huisgroep in Katzrin hadden tijd nodig om te hergroeperen. Die hergroepering bracht echter ook nieuwe mogelijkheden om te getuigen: „Onze gemeente is door de oorlog meer geworteld geraakt in de regio. We hebben actief samenwerkingen opgezocht met lokale instellingen en overheden en zo in een brede context veel hulp kunnen verlenen. Als we gevraagd worden wie we zijn, dan geven we eerlijk antwoord. We hebben een grote mate van openheid ervaren.”

„Onze gemeente is door de oorlog meer geworteld geraakt in de regio ” - Katya Gutmacher, predikantsvrouw Rosh Pinagemeente

Galileeër

Tijdens een lang verblijf in Zuid-Afrika kwam de Israëliër Israël Iluz tot geloof. Zijn bekering leidde hem terug naar Israël. „Ik ben een geboren Galileeër en besloot in de voetsporen te treden van die andere Galileeër”, vertelt hij.

Dat leidde ruim acht jaar geleden tot de oprichting van een Messiaanse gemeente in Noord-Galilea. „De eerste in zijn soort”, aldus Iluz. „Caesarea Philippi, de plek waar Jezus met Petrus sprak over de stichting van Zijn kerk, ligt hier om de hoek. Ik vind het bijzonder om juist hier een gemeente te mogen dienen.”

„De Galileeërs houden van eenvoud, van authenticiteit. Ze zijn nuchter en laten zich niet zomaar gek maken, zelfs niet in oorlogstijd”, zegt Iluz waarderend. De gemeenteleiders uit Katzrin en Rosh Pina haken daar beamend op in: „Galileeërs zijn wellicht een beetje koppig, maar als ze eenmaal voor Gods zaak gewonnen zijn, dan staan ze hun mannetje.”

Toenemende isolatie

Galilea voor Christus winnen is de gedeelde missie van de gemeenteleiders. Ook voor Nederlandse christenen hebben zij echter iets op het hart. „In het licht van alles wat er momenteel in de wereld gebeurt, kan ik alleen maar aanbevelen dat we de Bijbel ons wereldbeeld laten bepalen, niet de gangbare nieuwsbronnen”, stelt Iluz.

Hij refereert aan een reeks profetieën die spreken over het einde der tijden, Israëls centrale rol daarin en hoe Israëls toenemende isolatie voorzegd is. Het feit dat de steun van Amerika niet langer zo vanzelfsprekend is, is voor Iluz een teken aan de wand. „Als Amerika zijn handen van Israël aftrekt, dan is dat een vrijbrief voor Israëls vijanden.”

De reactie van de wereld op wat er in Israël gaande is, is volgens Iluz niet logisch te verklaren. „Het is een illustratie dat dit uiteindelijk een spiritueel conflict betreft.”

Gebed om inzicht en alertheid is volgens hem essentieel. „We leven in een tijd waarin grenzen vervagen, waarin leiders zich als kinderen gedragen, waarin zoet bitter is en bitter zoet. Alleen de Bijbel is een echt kompas.”

„De autoriteit van de Bijbel publiekelijk erkennen en in de bres staan voor het Joodse volk en Israël kost je echter wat”, voegt de voorganger uit Katzrin toe. „Christenen in het Westen moeten zich daarvan bewust zijn.”

De leiders van de gemeenten in noordelijk Israël passen zich aan de nieuwe oorlogscontext aan en krabbelen weer op na de inslag bij het pand van een van de kerngemeenten in de regio. Geslagen, maar niet verslagen. Het licht in Galilea is nog niet gedoofd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer