Eerste arrestaties verricht onder nieuwe veiligheidswet Hongkong
In Hongkong zijn voor het eerst arrestaties verricht onder de nieuwe veiligheidswet in de regio. De politie meldt dat zes personen zijn aangehouden, onder wie een prominente activist die sinds 2021 vastzit.
Deze Chow Hang-tung leidde de nu ontbonden Hong Kong Alliance. Deze organisatie zat achter de jaarlijkse wakes voor de slachtoffers van het met geweld neergeslagen studentenprotest op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing in 1989. Herdenkingen waren in tegenstelling tot het Chinese vasteland wel toegestaan in het voormalig Britse Hongkong.
De arrestanten zouden sinds vorige maand berichten met een „opruiend doel” hebben geplaatst op de Facebookpagina Chow Hang-tung Club. Die zouden bedoeld zijn om haat tegen de Chinese overheid, de Hongkongse overheid en justitie aan te wakkeren. De zes worden er ook van beschuldigd internetgebruikers ertoe aan te zetten „onwettige activiteiten te organiseren of eraan deel te nemen”.
De politie meldt daarnaast dat werd „geprofiteerd van een naderende gevoelige dag”. Het is volgende week dinsdag precies 35 jaar geleden dat het Chinese leger de betoging in Beijing met veel geweld beëindigde. Er vielen honderden en mogelijk zelfs duizenden doden.
Het parlement in Hongkong ging in maart akkoord met de nieuwe veiligheidswet. Die geldt als een aanvulling op de veiligheidswet die in 2020 werd ingevoerd door de centrale regering in Beijing en een einde maakte aan een prodemocratische protestgolf in Hongkong. De eerste wet verbiedt het streven naar afscheiding, terrorisme, buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten. De tweede wet gaat over verraad, sabotage, opruiing, diefstal van staatsgeheimen en spionage.
Hongkong heeft een speciale status binnen China en daardoor gelden er andere wetten en vrijheden dan op het Chinese vasteland. Het principe van ‘één land, twee systemen’ werd in 1997 ingevoerd en geldt vijftig jaar. Dat werd afgesproken toen het Verenigd Koninkrijk het gebied na 156 jaar weer overdroeg aan China. Critici stellen dat Beijing zich steeds minder aan de afspraken houdt door zijn invloed op Hongkong steeds verder te vergroten.