Gemeente La Palma verscherpt controles na drama Medusa
De gemeente Palma de Mallorca verscherpt volgens plaatselijke media de controles op horecagelegenheden langs de toeristische Playa de Palma naar aanleiding van het instorten donderdagavond van een bar-restaurant in El Arenal. Daarbij kwamen vier mensen om het leven en raakten meerdere personen gewond, onder wie zeker tien Nederlanders.
Het instorten van de Medusa Beach Club is waarschijnlijk gekomen doordat een terrasverdieping het begaf die bouwkundig niet als terras had mogen dienen. Dit stelde bouw- en woningtoezicht in 2017 al vast, maar daar is door eigenaars of exploitanten kennelijk geen aandacht aan besteed.
Volgens Última Hora heeft de gemeente in het bijzonder belangstelling voor een serie Nederlandse zakenlieden met horecagelegenheden aan het populaire strand ten zuidoosten van La Palma. Zij hebben in het verleden flink gelobbyd voor een vergunning om te mogen openen en ze zijn daarna met verbouwingen en uitbreidingen begonnen. Een aantal zou te maken hebben met drugscriminaliteit, aldus de nieuwssite.
De Playa de Palma is een circa 5 kilometer lang strand met talrijke uitgaansgelegenheden en hotels. El Arenal is het zuidelijkste deel van dit strand dat erg populair is onder jongeren en niet ver van de luchthaven van Palma is gelegen.
Het toerisme op de Balearen staat voor een kolossale industrie die in het nieuwe recordjaar 2023 17,8 miljoen toeristen naar de eilanden bracht. Zij spendeerden bijna 20 miljard euro. Dit jaar wordt er 9 procent meer aan inkomsten in de sector verwacht dan vorig jaar.
Maar talrijke bewoners vinden dat het toerisme is doorgeslagen en bijvoorbeeld Mallorca voor de inheemse bevolking te duur en onleefbaar wordt. Betaalbare woonruimte is schaars geworden. Zaterdag hebben meer dan 10.000 mensen in het centrum van La Palma de Mallorca betoogd tegen het massatoerisme met als thema „Mallorca wordt niet verkocht!”