Beeld & Geluid: Rudolf Spoor verdient ereplaats in ons museum
Beeld & Geluid-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer wil de donderdag overleden televisieregisseur Rudolf Spoor eren met een bijzondere plaats in het Hilversumse mediamuseum. Van Nispen tot Sevenaer zegt zich daar de komende tijd hard voor te willen maken.
Van Nispen tot Sevenaer had veel bewondering voor Spoor, die decennialang voor de NOS de regisseur was van grote evenementen zoals de maanlanding in 1969 en het koninklijk huwelijk in 2002 van Willem-Alexander en Máxima. „Hij heeft ontzettend veel betekend voor de Nederlandse tv-geschiedenis”, zegt de museumdirecteur. „Hij hoorde echt tot de groten, zoals ze dat dan zeggen. Hij zorgde ervoor dat je als kijker op de eerste rij zat, zonder de boel te verstoren.”
Spoor kreeg gedurende zijn ruim 40-jarige loopbaan bij de NOS tweemaal een koninklijke onderscheiding. Een vakprijs ontving hij nooit. Van Nispen tot Sevenaer laat weten dat hij er al mee bezig was om Spoor die erkenning alsnog te geven. „Die man verdient een ereplek in onze galerij. Daar gaan wij ons hard voor maken. Hij verdient een plek in het huis van Beeld en Geluid.” Over de invulling van die erkenning zal later meer duidelijk worden.
Een van de meest iconische momenten uit de carrière van Spoor is overigens al jarenlang te zien aan de buitenkant van Beeld & Geluid. Op een van de gekleurde platen waarmee het museum omhuld is, is de beroemde traan van Máxima te zien. Spoor bracht die in beeld tijdens het koninklijk huwelijk, op zijn laatste werkdag voor zijn pensionering. „Dat is voor kijkers een waanzinnig moment geweest, waar ze tijdens een rondleiding altijd even bij stil blijven staan.”