EconomieIsraël

Aangifte tegen Booking.com om verhuur vakantiehuizen in Joodse nederzettingen

Vier ngo’s hebben donderdag aangifte gedaan tegen Booking.com. Het bedrijf zou profiteren van „Israëlische oorlogsmisdaden” doordat het vakantiehuizen verhuurt in „illegale” Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

24 May 2024 13:06Gewijzigd op 24 May 2024 13:16
Pro-Palestijnse activisten demonstreren regelmatig bij het kantoor van Booking.com in Amsterdam. De laatste keer gebeurde dat op 15 mei, de dag waarop in 1948 de staat Israël werd uitgeroepen. Palestijnen herdenken die dag als de Nakba (”ramp”). beeld ANP, Ramon van Flymen
Pro-Palestijnse activisten demonstreren regelmatig bij het kantoor van Booking.com in Amsterdam. De laatste keer gebeurde dat op 15 mei, de dag waarop in 1948 de staat Israël werd uitgeroepen. Palestijnen herdenken die dag als de Nakba (”ramp”). beeld ANP, Ramon van Flymen

Volgens de organisaties staan de vakantiehuizen op grond die „gestolen is van de Palestijnse bevolking”. Booking.com profiteert daarmee volgens hen van oorlogsmisdrijven, wat volgens het Nederlandse strafrecht is verboden. Het bedrijf zou zich ook schuldig maken aan witwassen, omdat het „opbrengsten van misdaden” in het Nederlandse financiële systeem brengt.

De ngo’s achter de aangifte zijn mensenrechtenorganisatie The Rights Forum, Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), de juridische ngo European Legal Support Center en de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq. In een persverklaring wijzen ze erop dat Booking.com vanwege de activiteiten in de nederzettingen sinds 2020 op de zwarte lijst van de VN Mensenrechtenraad staat. Ook Amnesty International en Human Rights Watch zijn in rapporten kritisch op toeristische activiteiten in de Joodse nederzettingen, aldus de verklaring.

Uit de verklaring valt af te leiden dat niet alleen Booking.com het mikpunt is. Advocaat Willem Jebbink, die optreedt voor de vier organisaties, zegt: „We verwachten dat deze zaak als voorbeeld zal dienen voor andere bedrijven die profiteren van oorlogsmisdaden.” Jebbink stond eerder andere actiegroepen bij, waaronder Kick Out Zwarte Piet en Extinction Rebellion.

Volgens de organisaties zijn de Joodse nederzettingen in de door Israël beheerde gebieden „illegaal volgens het internationaal recht”.

Dat is een omstreden stelling. Jurist Matthijs de Blois, voormalig docent aan de universiteiten in Leiden en Utrecht, betoogde eerder deze maand in het Reformatorisch Dagblad dat Judea, Samaria en Oost-Jeruzalem als grondgebied van de staat Israël moeten worden beschouwd. De gebieden vallen namelijk onder het Palestina Mandaat uit 1922, dat volgens De Blois nog steeds rechtskracht heeft.

Booking.com was vrijdagochtend niet bereikbaar voor een reactie. Tegen NRC wees het bedrijf donderdag de aantijgingen van de hand. Volgens Booking.com bestaan er geen wetten die accomodaties in Israëlische nederzettingen verbieden, schrijft de krant.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer