Patiëntenvereniging wil vaste compensatieregeling besmet bloed
Nederland moet een „heldere compensatieregeling” opstellen voor iedereen die ziek wordt door behandelingen met besmet bloed en besmette bloedproducten, vindt de patiëntenvereniging voor mensen met een erfelijke stollingsstoornis (NVHP). De risico’s hierop zijn tegenwoordig weliswaar zeer klein, maar als het toch gebeurt kunnen patiënten „levenslang ernstige hinder ondervinden”. Een vaste regeling is daarom op zijn plaats, vindt de organisatie.
Aanleiding voor het pleidooi is het deze week verschenen onderzoek naar een grootschalig schandaal met besmet bloed in het Verenigd Koninkrijk. Daar raakten in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw tienduizenden mensen besmet met hiv en hepatitis C door onveilig bloed. Volgens de onderzoekers hadden zowel de overheid als bloeddiensten veel eerder kunnen ingrijpen, maar deden ze dat bewust niet om gezichtsverlies en hoge kosten te vermijden.
Ook in Nederland werden in het verleden zeker honderden mensen ziek door besmet bloed. Zo liep een groot deel van de patiënten met de bloedaandoening hemofilie hepatitis C op via stollingsmedicatie die van plasma wordt gemaakt. Zo’n 150 mensen liepen het hiv-virus op, in een tijd waarin daar nog geen effectieve behandeling voor bestond. De overheid bood daar excuses voor aan en gaf slachtoffers een schadevergoeding van 200.000 gulden.
De mensen die hepatitis C opliepen, kregen echter geen compensatie. Dat zou volgens de NVHP wel nog steeds op zijn plaats zijn. Volgens een woordvoerster van de vereniging zijn er nu nog 40 tot 50 mensen in leven die ondanks een behandeling blijvende gezondheidsschade hebben door de besmetting in het verleden. „Het steekt besmette patiënten dat de overheid hier nog geen excuus of vergoeding voor heeft aangeboden”, stelt de organisatie.