Binnenland

Referendum EU-grondwet op 1 juni

„Bent u voor of tegen instemming door Nederland met het verdrag tot vaststelling van een grondwet voor Europa?” Deze vraag zullen kiezers tijdens het referendum over de Europese grondwet op 1 juni moeten beantwoorden.

Redactie politiek
24 February 2005 09:28Gewijzigd op 14 November 2020 02:16

De referendumcommissie, onder leiding van hoogleraar dr. C. J. A. M. Kortmann, maakte de vraagstelling woensdag bekend. De vraag is „niet suggestief, begrijpelijk en juridisch juist”, legde de commissievoorzitter uit. Er is niet gekozen voor een vraag die met ja of nee valt te beantwoorden, omdat ook bij diverse lokale referenda de antwoordmogelijkheden voor of tegen zijn gebruikt.

Het referendum zal plaatsvinden op woensdag 1 juni. Die datum biedt gemeenten voldoende ruimte om de volksraadpleging voor te bereiden en de kiezers kunnen dan ruim voor de zomervakantie naar de stembus.

Kortmann zei verder dat zijn commissie 1 juni als datum heeft gekozen omdat „we het tempo erin moeten houden. Bij langer uitstel kan de zaak verwateren.”

De commissievoorzitter deelde mee dat zijn commissie een „feitelijke, objectieve en onafhankelijke” samenvatting met een lengte van ongeveer 10 pagina’s zal maken van de ruim 300 pagina’s van de grondwet. Die samenvatting krijgt elke Nederlander tegelijk met de oproepkaart gratis in de brievenbus.

Het zal niet op alle punten eenvoudig zijn om een samenvatting te maken die voor de gemiddelde kiezer begrijpelijk is, gaf Kortmann woensdag toe. Hij zei dat de commissie technische gedeeltes die zijn overgenomen uit bestaande EU-verdragen, niet zal opnemen.

Voor- en tegenstanders van de grondwet kunnen de commissie om een campagnesubsidie vragen. Voor ieder kamp is een bedrag van 400.000 euro beschikbaar. Het plafond per project ligt op 40.000 euro. Daarnaast heeft de commissie de beschikking over een subsidiebedrag van 200.000 euro voor neutrale initiatieven met een plafond per project van 20.000 euro. Onder neutrale voorlichting en debatten vallen bijvoorbeeld discussiebijeenkomsten georganiseerd door onderwijsinstellingen.

Als in de campagne partijen complete onzin verkondigen over de grondwet, zal de commissie geen subsidie intrekken, maar de onjuiste beweringen op haar eigen website corrigeren. Aanvragen voor een subsidie moeten voor 15 maart bij de commissie zijn ingediend. Zij wil voor 15 april antwoord geven op alle aanvragen.

Alle informatie van de commissie is te vinden op de website www.referendumeuropesegrondwet.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer