De 11.000 euro die de rommelmarkt in Kerkwerve opbracht werd gestolen, en ander plaatselijk kerknieuws
Ook op plaatselijk vlak is er vaak nieuws rond kerken te melden: een gemeente bestaat honderd jaar, er wordt een nieuw kerkgebouw in gebruik genomen, een kerkenraad besluit een van de drie bedehuizen af te stoten. In deze rubriek worden berichten hierover opgenomen.
Diefstal Kerkwerve
De rommelmarkt van de protestantse gemeente in het Zeeuwse Kerkwerve zaterdag had een flink bedrag opgebracht: 11.000 euro. Maar: zaterdagnacht werd de kluis waarin het geld zolang was gelegd opengebroken en de opbrengst gestolen.
De koster ontdekte de diefstal zondagmorgen toen hij iets voor negenen de kerk betrad, aldus Omroep Zeeland maandag. „De deur van het bijgebouw was geforceerd en de kluis lag opengebroken in een donker hoekje op het kerkerf.” Zilverwerk dat zich eveneens in de kluis bevond was niet meegenomen.
Een flinke domper op de mooie dag die het zaterdag was, verklaarde kerkenraadsvoorzitter Nicole Gijzel-Bil tegen Omroep Zeeland. „Door een paar mensen die menen dat ze het geld mee mochten nemen.” De opbrengst was bedoeld geweest voor de kerk; 10 procent zou naar Stichting Godanaw gaan.
Dorpskerk Hoog-Keppel
De Dorpskerk in Hoog-Keppel (Achterhoek) wordt verbouwd.
Uitgangspunt is dat de kerk beter inzetbaar moet zijn voor uiteenlopende activiteiten en voor grote groepen bezoekers. De sanitaire en facilitaire voorzieningen worden vernieuwd en uitgebreid en het verwarmingssysteem wordt aangepast aan de hedendaagse eisen van energiebeheersing en duurzaamheid. Ook komt er een kleine pantry en wordt de akoestiek verbeterd voor vergaderingen, recepties en lezingen.
De Dorpskerk van Hoog-Keppel werd in 2012 overgedragen aan Gelderse Kerken (voorheen Stichting Oude Gelderse Kerken) en is onder meer in gebruik voor kerkdiensten en voor rouw- en trouwdiensten. De kerk biedt ook ruimte aan het kantoor en informatiecentrum van Gelderse Kerken.
Boek Grote Kerk Veere
Bij uitgeverij Matrijs in Utrecht is een boek verschenen over de Grote Kerk in Veere. De gotische kruisbasiliek is al lang niet meer in gebruik als kerk. Sinds het imposante gebouw in 1809 werd beschoten door de Engelsen fungeerde het onder meer als militair hospitaal, provinciaal werkhuis, houtopslag en veestalling tijdens de inundatie van Walcheren. „Tegenwoordig geniet de Grote Kerk bescherming en vervult het gebouw de functie van een cultuurpodium”, aldus de uitgever. „”De Grote Kerk van Veere” vertelt het verhaal van de bouw, de geschiedenis en het gebruik van de Grote Kerk, van gebedshuis tot cultuurtempel”. Het boek, van de hand van Tiny Polderman, omvat 200 bladzijden en kost 29,95 euro.