Kerk & religie

Moskeebezoekers emotioneel over dreigende uitzetting

De drie omstreden imams van de al-Furqaan-moskee in Eindhoven tekenen bezwaar aan tegen hun uitzetting. Dat heeft het bestuur van de moskee woensdag bekendgemaakt. Moskeebezoekers reageren emotioneel op het nieuws dat hun voorgangers niet in Nederland mogen blijven. „Maar de islam verdrijf je niet uit Nederland”, aldus een van hen.

ANP
24 February 2005 09:09Gewijzigd op 14 November 2020 02:16

De beschuldiging van de Algemene Inlichtingen en Informatiedienst (AIVD) dat de imams moslims oproepen mee te doen aan de jihad, de heilige oorlog, is volgens het moskeebestuur „nergens op gebaseerd.” Ook van het verwijt dat de drie imams weinig ondernemen tegen het ronselen van jongeren in hun moskee zou niets kloppen. Het bestuur van het gebedshuis denkt dat minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) een proefproces wil uitlokken.

Het drietal heeft formeel twee weken de tijd om in beroep te gaan tegen het intrekken van de verblijfsvergunning. Anders worden ze opgepakt en uiteindelijk per vliegtuig naar hun vaderland gebracht.

Burgemeester A. Sakkers van Eindhoven heeft geen enkele reden om te twijfelen aan de woorden van de minister over radicale praktijken in de al-Furqaan-moskee, maar hij wil wel de waarheid boven tafel.

Sakkers reageerde dinsdag nog zeer verrast en vol ongeloof op de berichten. Maar als de minister gelijk blijkt te hebben „moeten de imams het land uit”, zei hij. De moskee en de burgemeester worden sinds dinsdag extra beveiligd.

Sakkers benadrukt dat de openbare orde in Eindhoven niet in gevaar is geweest door trage informatievoorziening door de AIVD of minister Verdonk. Hij is zondag geïnformeerd over haar voornemen om drie imams van de moskee uit te zetten.

De Eindhovense burgemeester reageert daarmee op verwijten van zijn collega Deetman aan het adres van de AIVD over de politie-inval op 10 november in de Haagse Antheunisstraat. Deetman vindt dat hij als burgemeester van Den Haag op de hoogte had moeten worden gebracht omdat hij gaat over de openbare orde en veiligheid. Deetman wist niet dat de AIVD de terreurverdachte Jason W. naar de woning in het Laakkwartier had gelokt. De woning zat vol afluisterapparatuur.

Eerder maakten burgemeester Cohen van Amsterdam en burgemeester Leers van Maastricht zich boos toen bleek dat bepaalde AIVD-informatie wel binnen het politiekorps bekend was, maar dat zij niet mochten worden geïnformeerd. De korpsbeheerders hebben minister Remkes (Binnenlandse Zaken) uitgenodigd voor hun volgende beraad overmorgen om uitleg te komen geven over de uitwisseling van informatie.

De AIVD houdt in ieder geval zes moskeeën en islamitische organisaties in Nederland scherp in de gaten. Dat blijkt uit het rapport ”Saoedische invloeden in Nederland” van het ministerie van Binnenlandse Zaken uit augustus. De zes worden omschreven als „moskeeverenigingen met een onomwonden salafistische signatuur, die zijn ontstaan als gevolg van missie en financiering vanuit Saoedi-Arabië.” Het salafisme is een strikte vorm van islam. Alles wat in tegenspraak is met de „zuivere islam” wordt scherp afgewezen.

Moslims die zich woensdag voor het gebed meldden, zijn vooral verbaasd en ontgoocheld vanwege de dreigende uitzetting van twee vaste imams. Sommigen barstten in tranen uit toen ze de berichten hoorden.

De imams Bersham uit Bosnië en Mahmoed uit Kenia vormen volgens minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) een gevaar voor de openbare orde en veiligheid. De derde imam die volgens Verdonk voorganger is in al-Furqaan, is daar volgens bezoekers al lang niet meer actief. De minister wil de verblijfsvergunning van de drie intrekken of niet verlengen.

Vrijwilliger en vertaler A. el Fadil, voorheen imam en nu soms voorganger in het gebed, zei woensdag dat de imams juist hebben voorkomen dat jonge moslims radicaliseren. Meteen na het uitkomen van de omstreden film ”Submission” van VVD-politica Hirsi Ali en regisseur Theo van Gogh hebben ze jonge moskeebezoekers gewaarschuwd om niet met geweld te reageren. „Want we waren boos. Iedereen was woedend”, zeggen meerdere moskeebezoekers. „Incidenten hebben zich in Eindhoven daarom niet voorgedaan. Integendeel”, zegt El Fadil.

De voorganger doelt op de aanslag bij een islamitische school kort na de moord op Theo van Gogh. De school ligt letterlijk om de hoek bij al-Furqaan.

Een jonge allochtone bezoeker van het middaggebed reageert furieus. In vloeiend Brabants: „Laat ze het maar bewijzen. Laat bandjes horen of teksten lezen waarin imams oproepen tot geweld of oorlog. Het is toch raar dat de gemeente constateert dat er helemaal niks aan de hand is. Ik heb meer vertrouwen in de burgemeester van Eindhoven dan in een minister uit Den Haag.”

In de hal staat na het gebed ook de wijkagent te praten met moskeebezoekers. De politie was na de aanslag op de school al extra alert in de buurt en bij de moskee, maar de beveiliging is na dinsdag geïntensiveerd. Gelaten hoort de agent verwijten van de moslims aan. Juist afgelopen weekeinde was de politie nog in de moskee om een grote conferentie bij te wonen.

Bij de poort van het gebedshuis meldt zich de Nederlander Abdellah Wensing, elf jaar geleden overgegaan tot de islam en sinds anderhalf jaar bezoeker en leerling van de moskee en bijbehorende zondagsschool, waar hij geloofsleer en islamitische jurisprudentie volgt. Wensing is net te laat voor het gebed, maar komt naar de moskee om uit te zoeken welke imams de minister wil uitzetten.

Naar eigen zeggen heeft hij nog nooit gemerkt dat imams, voorgangers of bezoekers van de moskee haat prediken. „De islam is geen gewelddadige religie.”

De Eindhovenaar bevestigt dat de imams sussende woorden hebben gesproken, toen Hirsi Ali haar „haatcampagne” begon. De moord op Theo van Gogh is volgens zowel Wensing als El Fadil door de imams meteen afgekeurd.

De laatste noemt de dreigende uitzetting van de imams „een ramp” voor de moskee, maar Wensing relativeert dat. „Er komen zo drie nieuwe imams. Het geloof verandert niet. De islam verdrijf je niet uit Nederland.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer