Melkert wil convenant over nieuw zorgstelsel
PvdA-lijsttrekker Melkert vindt dat het nieuwe kabinet door middel van een convenant zo snel mogelijk afspraken moet maken met de zorgsector over de toekomst van het verzekeringsstelsel voor ziektekosten. Pas daarna moet wetgeving volgen. D66 en GroenLinks zijn het daar mee eens.
Dat bleek maandag in Rotterdam tijdens het Nationaal Zorgdebat. Vertegenwoordigers uit de sector gingen daar in debat met de lijsttrekkers van de grote partijen en met elkaar.
Melkert sprak de vrees uit dat wetgeving voor een nieuw zorgstelsel jaren in beslag gaat nemen door de tegengestelde belangen in de sector. Daarom wil hij direct na het aantreden van een nieuwe regering alle belanghebbenden bij elkaar aan tafel zetten en concrete afspraken maken over wat er veranderd moet worden en wanneer.
D66-lijsttrekker De Graaf en zijn GroenLinks-collega Rosenmöller betuigden hun instemming. „Het veld moet leren om over de eigen schaduw heen te springen, ze verliezen het geheel van de sector uit het oog”, aldus Rosenmöller.
Overigens bestaan er tussen de politieke partijen grote verschillen van mening over de omvang van het pakket en de wijze van premieheffing. Het enige waar ze het over eens zijn is dat de ziekenfondsverzekering en de particuliere verzekering moeten opgaan in een basisverzekering voor alle Nederlanders. PvdA, GroenLinks en SP willen premieheffing naar draagkracht. VVD en CDA bepleiten een vaste premie voor iedereen en compensatie voor de lagere inkomens via de belastingen.
Ook over de omvang van het pakket bestaat nog onduidelijkheid. Sommige partijen willen de langdurige zorg (AWBZ) in de basisverzekering, anderen willen deze volksverzekering handhaven op de manier waarop het nu functioneert. Organisatieadviseur Staatsen waarschuwde dat de wachtlijsten niet zullen verdwijnen door een nieuw zorgstelsel.
Minister Borst van Volksgezondheid, die de beste debater uit moest kiezen, wilde maandag haar grootste fout van de afgelopen jaren niet prijsgeven, maar ze gaf wel toe dat ze onvoldoende had beseft dat in 1994 1,3 procent groei per jaar voor de sector te weinig was om de problemen die er waren op te lossen.
De bewindsvrouw zei trots te zijn dat ze de wetten op het gebied van medische ethiek, zoals abortus en euthanasie, door het parlement heeft geloodst.