Gebrek aan schoon water eist jaarlijks miljoenen levens
Chronisch gebrek aan schoon water en sanitaire voorzieningen in de ontwikkelingslanden eist elke maand evenveel levens als de tsunami van 26 december. Dat stelt het Internationale Rode Kruis in een donderdag verschenen rapport.
Jaarlijks overlijden 3 miljoen mensen aan ziekten die worden verspreid door verontreinigd water en als gevolg van slechte sanitaire voorzieningen (afvalverwerking). Hun lot krijgt echter doorgaans veel minder aandacht dan dat van de slachtoffers van een natuurramp, aldus het Rode Kruis, dat een tienjarenplan heeft opgesteld om inwoners van ontwikkelingslanden aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen te helpen. Het huidige gebrek daaraan vormt „een enorm obstakel voor ontwikkeling”, zo staat in het rapport.
Meer dan 1,1 miljard mensen hebben niet de beschikking over veilig drinkwater, nog eens 2,4 miljard mensen beschikken niet over sanitaire voorzieningen. Het tienjarenplan is gericht op oplossingen voor de lange termijn, in overeenstemming met het door de Verenigde Naties gestelde doel om het aantal mensen dat niet beschikt over schoon water en sanitair in 2015 te hebben gehalveerd. Onderdeel van het programma vormen financiële hulp voor het graven van nieuwe putten, modernisering van bestaande waterbronnen en aanleg van hygiënischer latrines.