Duitse piëtisten kiezen vaker voor zegening van kinderen
Steeds meer Duitse piëtisten laten hun kinderen zegenen in plaats van dopen. De voorzitter van het Gnadauer Gemeinschaftsverbandes, de piëtistische beweging binnen de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD), ds. Pfarrer Christoph Morgner (Siegen), beziet deze tendens echter met zorg.
Alleen de doop verbindt zichtbaar met de drie-enige God, verklaart hij. „Alleen de doop voegt de mens -van welke leeftijd ook- in de gemeente en geeft het begin van een proces van vernieuwing”, zo zegt hij in een reactie op een ledenvergadering van de piëtistische koepelorganisatie die de afgelopen dagen in Bünsdorf bij Rendsburg bijeen was.
Ds. Morgner voert de trend om kinderen te zegenen onder meer daarop terug dat de doopvisie in de kerkelijke gemeenschappen in Duitsland grotendeels „baptistisch” gestempeld is. Baptisten wijzen de kinderdoop als onbijbels af. Veel piëtistische ouders besluiten nu eerst hun kinderen te laten zegenen, zodat ze later op grond van hun eigen geloof kunnen beslissen of zij zich laten dopen.
Volgens ds. Morgner geldt de kinderdoop in piëtistische kringen vaak als een „stiefkind.” Hij wordt niet uit overtuiging gepraktiseerd, maar alleen omdat „men bij de kerk hoort.” De trend om kinderen te zegenen leidt volgens hem in de leeftijd van de tieners naar een soort „file voor de doop”, omdat mensen zich vlak voor de confirmatie (belijdenis) de vraag naar de doop stellen.
Volgens de voorzitter moet de doop in een gemeenschap automatisch het lidmaatschap in de betreffende landskerk tot gevolg hebben. „Wij bevinden ons niet in een religieus niemandsland, maar vormen een bestanddeel van de kerk van de Reformatie.”
Hij houdt echter de mogelijkheid open dat verschillende bezoekers van piëtistische gemeenschappen zich weliswaar willen laten dopen, maar het lidmaatschap van de kerk afwijzen. Het Gnadauer Gemeinschaftsverband kan zijn aangesloten organisaties niet voorschrijven hoe zij met de doop moeten omgaan.
De inspecteur van het Ohofer Gemeinschaftsverbandes, Rainer Keupp (Wolfsburg), waarschuwt echter voor inconsequentie. „Zo zien verschillende ouders eerst af van de doop van hun kinderen om hen zo zelfstandig een beslissing te kunnen laten nemen. In de tijd van hun confirmatie dringen ze echter, vanwege de plechtige gebeurtenis, op de doop aan.”