UM biedt hongerstakende studenten medische hulp aan
De Universiteit Maastricht (UM) maakt zich zorgen over de hongerstaking door vijf studenten die actie voeren voor Palestina. De UM biedt de studenten medische hulp aan, liet de UM vrijdagavond weten.
Het universiteitsbestuur maakt zich naar eigen zeggen niet alleen zorgen over de effecten van de hongerstaking voor de betrokken actievoerders , maar ook over de impact die dit heeft op anderen.
„Tegelijkertijd is een hongerstaking een actiemiddel dat mensen vanuit hun eigen verantwoordelijkheid en autonomie over hun eigen lichaam kunnen kiezen in het kader van het uitoefenen van hun demonstratierecht”, aldus de UM. „De universiteit gaat ervan uit dat de hongerstakers en de mensen om hen heen alles doen voor hun veiligheid en gezondheid en biedt zelf ook (medische) hulp aan.”
Donderdag gingen zes studenten in hongerstaking, maar een van hen haakte al na enkele uren af. De hongerstakers maken deel uit van een groep pro-Palestijnse activisten, die een tentenkamp hebben opgeslagen in de tuin van de faculteit van Arts and Social Sciences vlakbij het Vrijthof in Maastricht. Deze studenten mogen daar ook tijdens het pinksterweekend blijven, liet de universiteit eerder weten. Mensen die geen universiteitspas hebben zijn overigens niet welkom in het tentenkamp.