Fries college bezorgd over natuur en landelijk gebied in akkoord
Het Friese college van Gedeputeerde Staten is bezorgd over wat er over natuur, water en het landelijk gebied in het hoofdlijnenakkoord van de PVV, NSC, VVD en BBB staat. Veel van wat in het akkoord staat, komt niet overeen met al gemaakte plannen.
„Het wegstrepen van de middelen voor het transitiefonds geeft ons zorgen. Dat geld hebben provincies nodig om gebiedsgericht te kunnen blijven werken”, zegt gedeputeerde Femke Wiersma (BBB, landbouw). Het college zegt „benieuwd” te zijn naar wat het herijken van Natura 2000-gebieden gaat betekenen en wat het aanpassen van de Nitraatrichtlijn gaat betekenen.
De provincie is er wel over te spreken dat boeren meer regie krijgen over agrarisch natuurbeheer en dat landbouw en regio veel aandacht krijgen. Ook het vasthouden aan klimaatdoelen is goed voor Friesland, zegt gedeputeerde Friso Douwstra (CDA). „Dat is voor het veenweidegebied erg positief.”
Gedeputeerde Sijbe Knol (FNP) is blij dat de plannen voor woningbouw aansluiten bij die van de provincie, maar hij wil de regie over waar gebouwd gaat worden niet weggeven. In het hoofdlijnenakkoord staat dat er ook „buitenstedelijk” gebouwd moet gaan worden, iets waar veel provincies juist tegen zijn. „De provincie is het bevoegd gezag als het gaat over inrichting van de ruimte.”
Ook qua financiën leven er zorgen in Friesland. Gedeputeerde Eke Folkerts (BBB) voor financiën is benieuwd hoe de aangekondigde bezuinigingen de provincie treffen. „Goed perspectief voor de regio betekent ook financiële zekerheid om de provinciale taken te kunnen uitvoeren.”
Het verdergaan met de Lelylijn is voor gedeputeerde Matthijs de Vries (ChristenUnie) goed nieuws. Net als dat er „oog is” voor de bereikbaarheid van het platteland. „De infrastructuur in Friesland is aan onderhoud toe”, aldus De Vries. Het gaat dan onder meer om bruggen en sluizen.