Overlastgevende Antillianen in politie–index
De politiekorpsen delen sinds 1 februari informatie met elkaar over overlastgevende en criminele Antillianen. De politie Rotterdam–Rijnmond nam het initiatief tot de Landelijke Verwijsindex zodat alle korpsen samen werken aan een dossier over een overlastgever. Tot nu toe is alleen al over de 1100 Rotterdamse Antillianen die in de index staan, zestig keer informatie uitgewisseld.
Korpschef A. Meyboom liet woensdag weten dat de uitwisseling van gegevens nodig is omdat Antilliaanse overlastgevers erg mobiel zijn en zich niet inschrijven in het bevolkingsregister. „Sommige overlastgevers zag je af en toe een aantal maanden niet. Als diegene dan weer terug was in de regio, kwamen we er soms achter dat ze op andere plaatsen dezelfde overlast veroorzaakten. Ze waren dan weggegaan omdat de grond onder hun voeten te heet werd".
Dankzij de index is alle informatie over een overlastgever aan elkaar gekoppeld. „Overlastgevers of veelplegers voelen op deze manier veel eerder de consequenties dan eerst", aldus Meyboom. Hoeveel overlastgevers landelijk in de index staan is onbekend. De politie in ongeveer twintig gemeenten waar veel Antillianen wonen, is momenteel bezig de gegevens in te voeren.
In Rotterdam zijn relatief veel Antillianen betrokken bij overlast en geweldsdelicten. 8 tot 10 procent van alle geweldsdelicten wordt gepleegd door iemand van Antilliaanse afkomst. In totaal zijn er 20.500 Antillianen in Rotterdam, omgeveer 3,5 procent van de totale Rotterdamse bevolking. „Maar als je inzoomt op de Antillianen, dan zie je het totaalcijfer over de jaren heen minder worden”, zei P. van Bennekom, portefeuillehouder Antillianen bij de politie Rotterdam–Rijnmond. Volgens Van Bennekom zijn er de laatste tijd zaken geweest die de media haalden, waardoor het lijkt alsof de criminaliteit onder Antillianen nog erger is.
Volgens Meyboom moet het aantal delicten nog verder teruglopen doordat de politie voortaan een compleet dossier heeft en dus sneller actie kan ondernemen. „Bij mensen die zich inschrijven in het bevolkingsregister en niet zo mobiel zijn, is het dossier altijd compleet. Bij Antilliaanse overlastgevers vielen daar gaten. Die zijn we nu aan het dichten”.
Ook de Rotterdamse aanpak van Antillianen op het gebied van wonen, werken, sport, zorg, inburgering en onderwijs heeft volgens de politie bijgedragen aan de terugloop van criminaliteit onder Antillianen. Het project Lus di Trafiko werkte de afgelopen vier jaar als aanjager voor inburgerings– en begeleidingsprojecten voor Antillianen. Nu worden de opgezette projecten opgenomen in de reguliere programma’s van de gemeente en is Lus di Trafiko nooiafgesloten. Van Bennekom: „Zonder die aanpak zouden we het probleem nooit oplossen. Repressie alleen werkt niet”.