Binnenland

AOb ongerust over bezuinigingen en bemoeienis

Voorzitter Tamar van Gelder van de Algemene Onderwijsbond (AOb) ziet volgens de eigen website wel wat „positieve aanknopingspunten” in het coalitieakkoord, maar vreest tegelijk allerlei bezuinigingen.

ANP
16 May 2024 12:38Gewijzigd op 16 May 2024 15:12

Ze wijst op de bezuinigingen op onder meer hoger onderwijs en wetenschap, op het Fonds Onderzoek en Wetenschap en op de subsidieregelingen voor brede brugklassen en school en omgeving. „Deze bezuinigingen zijn onacceptabel”, aldus Van Gelder.

Van Gelder is ook bang voor „overbodige bemoeienis” van de politiek als het gaat om seksuele voorlichting. „De keuzes hierover zijn aan de leraar”, aldus Van Gelder. Ze vreest ook voor de gevolgen van een onderzoek naar de representativiteit van belangenorganisaties.

CNV Onderwijs leest „mooie woorden over het onderwijs in het hoofdlijnenakkoord die echter heel veel vragen oproepen”. De bond is dan ook „heel benieuwd hoe het nieuwe kabinet herstel van het onderwijs voor zich ziet en denkt daar graag in mee. Holle frasen, dat is echt het laatste wat het onderwijs nu nodig heeft, we krijgen de basis alleen met daden op orde.”

De PO-Raad noemt het „positief” dat PVV, VVD, NSC en BBB werk maken van duurzame onderwijsbekostiging en een einde willen maken aan losse subsidies, de „subsidieconfetti”. „Onderwijskwaliteit is een zaak van de lange adem en met deze door ons zo dikwijls bepleite stap zet de nieuwe coalitie het onderwijs op het juiste spoor. Zo krijgen scholen de mogelijkheid beter vooruit te plannen.”

Volgens de PO-Raad „valt of staat” de hele langetermijnaanpak „met een duidelijk offensief om onder het lerarentekort en het schoolleiderstekort uit te komen”.

De voorgenomen korting op een programma voor gelijke kansen van leerlingen, School en Omgeving, bevalt de PO-Raad helemaal niet. „De afgelopen jaren hebben vele scholen met deze programma’s gewerkt aan het vergroten van de kansen van leerlingen”, stelt de PO-Raad. „Dat het nieuwe kabinet hierop bezuinigt, is dan ook onverstandig.”

Het kappen met de spreidingswet heeft daar ook mee te maken: „Dat betekent bijvoorbeeld weer een verandering voor vluchtelingenkinderen. Ieder kind heeft recht op onderwijs en deze kinderen zijn kwetsbaar. Wees een beetje zuinig op ze.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer