Minder vergaand stikstofbeleid, maar geen totale breuk
Als het om stikstofbeleid gaat, kiezen PVV, VVD, NSC en BBB voor een minder vergaande aanpak dan het demissionaire kabinet, maar een volledige breuk met het verleden lijkt uit te blijven.
„Er wordt niet gestuurd op gedwongen krimp van de veestapel en er komt geen gedwongen onteigening”, staat in het hoofdlijnenakkoord. Het demissionaire kabinet wilde liever niet aan gedwongen uitkoop beginnen, maar sloot die ook niet uit.
Vrijwillige opkoop blijft een mogelijkheid, hoewel de vier partijen dat als laatste redmiddel zien na innoveren, extensiveren en verplaatsen. „Een ruimhartige vrijwillige en langdurige stoppersregeling vindt fiscaal vriendelijk plaats.”
Stikstof reduceren blijft nodig als de natuur daar aantoonbaar om vraagt, schrijven de vier partijen. Ze omarmen daarbij enkele voorstellen die eerder in de Tweede Kamer zijn geopperd, zoals een ondergrens bij de berekening van stikstofneerslag en het vervangen van de zogeheten kritische depositiewaarde die aangeeft wanneer natuur lijdt onder te veel stikstof.
Boeren krijgen zelf een belangrijkere rol in het natuurbeheer en moeten volgens het akkoord meer vrijheid krijgen om te bepalen hoe ze natuurdoelen halen. Voor natuurbeheer door boeren wil de coalitie jaarlijks 500 miljoen euro uittrekken.