Binnenland

PvdA wil beperking vrije schoolkeuze

De PvdA wil de vrije schoolkeuze van ouders beperken. Als het aan de partij ligt, raken bijzondere scholen ook het recht kwijt om leerlingen te weigeren.

Redactie politiek
23 February 2005 16:24Gewijzigd op 14 November 2020 02:16

Dat staat in de notitie ”Ouders en scholen samen sterk”, die woensdagmiddag werd gepresenteerd. Daarin doet de PvdA-fractie in de Tweede Kamer voorstellen om een eind te maken aan de concentratie van zwarte (achterstands)leerlingen op sommige scholen.

Kern van het plan is dat leerlingen met een achterstand over meer scholen verspreid moeten worden. Per gemeente moeten scholen daar samen zorg voor dragen. Gemeenten krijgen het recht in te grijpen als de spreiding niet goed verloopt.

Ouders moeten zich neerleggen bij de beslissing die de gezamenlijke onderwijsinstellingen nemen. De PvdA beperkt hiermee de vrije schoolkeuze. Ouders moeten een lijstje invullen met scholen op volgorde van voorkeur. Als hun kind een leerachterstand heeft in taal en rekenen en de school van hun eerste voorkeur al veel van zulke leerlingen heeft, dan kunnen de gezamenlijke scholen besluiten het kind op een andere school van het lijstje te plaatsen.

De PvdA is bereid om ouders die principieel moeite hebben met scholen van bepaalde richtingen gedeeltelijk tegemoet te komen. Ouders die beargumenteerd kunnen aangeven waarom ze tegen bepaalde scholen zijn, kunnen een toegewezen school afwijzen. Maar dat betekent niet dat de ouders dan hun kind alsnog naar de school van hun eerste voorkeur mogen sturen. Dan wordt er waarschijnlijk een derde school gezocht.

Scholen krijgen in het PvdA-plan een acceptatieplicht opgelegd. Daarmee verdwijnt het recht van het bijzonder onderwijs om leerlingen te weigeren. Een school moet elke ouder die bereid is de religieuze grondslag van de school te respecteren, toelaten. Weigert een school leerlingen toe te laten, dan moet de minister van Onderwijs in het uiterste geval de bekostiging stopzetten.

De PvdA wil de medezeggenschap van ouders binnen scholen versterken. Gecombineerd met een acceptatieplicht betekent dat een grote invloed van ouders op de grondslag van de school. „Daar is niets mis mee, integendeel, omdat daarmee het onderwijsaanbod beter op de voorkeuren van ouders zal aansluiten”, staat in de nota. De gemeente moet een eventuele grondslagwijziging goedkeuren om te garanderen dat er een pluriform aanbod van onderwijs binnen de gemeentegrenzen blijft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer