Tien keer zo vaak afwijking bij ontwikkelingsstoornis
Kinderen met een ontwikkelingsstoornis, zoals autisme of een verstandelijke beperking, hebben volgens Radboudumc minstens tien keer zo vaak als andere kinderen een aangeboren afwijking aan bijvoorbeeld hart, urinewegen, schedel of heupen. Het medische centrum in Nijmegen analyseerde gegevens van meer dan 50.000 kinderen.
Zo’n 2 tot 3 procent van de mensen heeft een ontwikkelingsstoornis. Dat die vaak gepaard gaat met andere gezondheidsproblemen was wel bekend, maar hoe vaak stond niet vast. Ook is nu veel duidelijker welke gezondheidsproblemen bij een bepaalde ontwikkelingsstoornis horen en welke niet, aldus het centrum. Uitkomsten van de analyses bieden volgens de onderzoekers mogelijk ook handvatten voor betere begeleiding of zelfs behandeling in de toekomst.
Ontwikkelingsstoornissen zijn genetisch bepaald, legt het Radboud uit. Inmiddels zijn er volgens het umc meer dan 1800 genen bekend als mogelijke veroorzakers. „Om die genetische oorzaken goed te begrijpen, maken we wereldwijd gebruik van databases waarin DNA-gegevens van meer dan 800.000 mensen zijn samengevoegd”, aldus hoogleraar Lisenka Vissers. ’”Onze database is daarop een aanvulling. Hiermee kunnen onderzoekers wereldwijd genetische kennis koppelen aan het vóórkomen van specifieke gezondheidsproblemen bij ontwikkelingsstoornissen.”