Veerman: Controle op vervoer voer neemt toe
Wie rommelt met veevoer, moet onmiddellijk aangepakt kunnen worden. Minister Veerman van Landbouw wil sjoemelende ondernemers in de veevoersector met een lik–op–stuk–beleid direct op de vingers tikken.
Gerommel met veevoer is volgens de wet nu een economisch delict. De procedures hiervoor nemen echter veel tijd in beslag. Veerman verklaarde woensdag in de Tweede Kamer dat hij via bestuurlijke boetes sneller „en veel scherper sancties" wil kunnen opleggen aan veevoerbedrijven die de fout ingaan. De minister laat inmiddels onderzoeken hoe de wet hiervoor moet worden aangepast.
Veerman heeft het volledig gehad met de veevoeraffaires en haalde daarom flink uit naar de sector. Het zogeheten GMP–systeem, waarmee de sector zelf de kwaliteit van het voeder bewaakt, is volgens hem „niet voldoende adequaat om daar op te vertrouwen". Het Productschap Diervoeder heeft beloofd met verrassingscontroles aan de poort zijn leven te beteren. Wat de minister betreft, is dat hun „laatste kans".
In mei 2007 wordt het huidige systeem beoordeeld. Het kabinet probeert ondertussen zijn grip op de sector te vergroten. Sinds afgelopen najaar kan Veerman wettelijk ingrijpen bij schandalen door bijvoorbeeld veehouderijen te sluiten en vervuild veevoer van de markt te halen.
Als gevolg van de Europese General Food Law zal Nederland tevens per 2006 de dierhygiëne verordening doorvoeren. Deze regelt onder meer dat alleen bedrijven, die wettelijk erkend zijn, diervoer mogen produceren en verhandelen. „Dan hebben we de sector ook gelijk in kaart", aldus de landbouwminister.
Veerman en minister Donner van Justitie debateerden woensdag verder met de Kamer over vermeende misstanden in de veevoersector. Enkele weken geleden spraken zij al vijf uur over deze kwestie. Een brief van Transport en Logistiek Nederland, waarin problemen in het voedertransport zoals vuile containers worden aangekaart, was voor de Tweede–Kamerleden reden het debat te heropenen.
In de Kamer gaan stemmen op om in een parlementaire enquête mensen onder ede te horen over misstanden in de veevoersector. Een meerderheid van CDA, VVD en LPF vindt dat onderzoek niet nodig.