Vlastuin vraagt faillissement aan
Vlastuin Metal Components in Kesteren heeft dinsdag faillissement aangevraagd. Algemeen directeur H. van Vlastuin heeft dit bevestigd. De aanvraag wordt woensdag in behandeling genomen. Bij het bedrijf, dat plaatmateriaal verwerkt, zijn 85 mensen werkzaam.
De onderneming hoopt volgens Van Vlastuin „in afgeslankte vorm” een doorstart te maken. De helft van het personeelsbestand zou in dit geval zijn baan kunnen behouden. Lukt dit niet, dan komen alle werknemers op straat te staan.
Diverse problemen liggen volgens Van Vlastuin ten grondslag aan de faillissementsaanvraag. „Zoiets heeft nooit één oorzaak.” De onderneming, onderdeel van de Vlastuin Group, die naast metaalcomponenten ook plaatconstructies, transportmiddelen en bouwmachines produceert, had de laatste jaren in toenemende mate te kampen met een prijzenslag in een sterk schommelende markt. Van Vlastuin: „De concurrentie is zwaar, zowel in Nederland als in China en Oost-Europa.” Daarnaast namen Nederlandse klanten steeds kleinere hoeveelheden af. „We moesten ons daarom richten op het buitenland, waar hogere eisen aan producten worden gesteld.” Het lukte de onderneming deze „cultuuromslag” te maken, alleen waren de kosten volgens Van Vlastuin achteraf niet te betalen.
De faillissementsaanvraag komt voor de medewerkers als een „volkomen verrassing”, aldus de vakbond CNV Metaal en elektro. De vakorganisatie had alleen gehoord dat er een „flinke reorganisatie” ophanden was.
De ondernemingsraad van Vlastuin Metal Components heeft de directie gevraagd de vakorganisaties in te lichten. Dit is volgens Engmann niet gebeurd. Ze noemt de manier waarop het bedrijf met de personeelsleden is omgesprongen „weinig fijnzinnig.” Volgens de bond is de bank niet bereid een reorganisatie te financieren, maar staat zij wel open voor een doorstart in afgeslankte vorm.
Chr. Baggerman, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid bij vakorganisatie RMU, noemt het „vervelend” dat Vlastuin direct naar het zwaarste middel heeft gegrepen. „Na het faillissement, dat waarschijnlijk woensdag zal worden uitgesproken, wordt een curator aangesteld die direct alle werknemers zal ontslaan.” Het was volgens Baggerman beter geweest wanneer het bedrijf eerst surseance van betaling had aangevraagd. „Dan had in alle rust een eventuele reorganisatie kunnen worden bekeken. Maar misschien heeft de bank het bedrijf gedwongen tot deze drastische maatregel.”
Van Vlastuin zegt zich „aangevallen” te voelen door de uitlatingen van met name het CNV. De ondernemingsraad weet volgens hem al lang van de problematiek en de mogelijkheid van een reorganisatie of doorstart in afgeslankte vorm. „Natuurlijk hoopt een vakbond dat reorganisatie mogelijk is. Dat hoopten wij natuurlijk ook.” Een vertegenwoordiger van de OR was woensdagmorgen niet bereikbaar voor commentaar.