Scheidend burgemeester voelt zich thuis in SGP-bolwerk
Tot drie keer toe was hij eerste burger van een 'SGP-gemeente’. En drie keer met veel plezier. Eerst in Benthuizen, daarna in Reimerswaal. Tussendoor nog even als waarnemer in Sint Philipsland. Op 1 maart neemt CDA’er A. Verbree afscheid als burgemeester van Reimerswaal.
Hij ervoer het „nooit als beklemmend” om aan het roer te staan van een gemeente waar de SGP de grootste partij is. „De partij is in Reimerswaal heel pragmatisch.” Toch vroeg het van de CDA-burgemeester om extra invoelend vermogen. Al betoogt hij dat dit van beide kanten moet komen. Als voorbeeld noemt hij het horecabeleid. „De SGP wilde graag dat de horeca om twaalf uur ’s avonds de deuren sloot. Maar daar kreeg de partij geen meerderheid voor in de raad. De SGP stond toen voor de keuze: De horecatijden oprekken naar 02.00 uur of het gevaar lopen dat er helemaal geen sluitingstijden zouden komen. De partij heeft toen voor het eerste gekozen.”
Verbree -zijn broer was eerder burgemeester van achtereenvolgens Grootegast en Capelle aan den IJssel- was tot 1978 gemeentesecretaris in Sint Philipsland, een plaats waar de SGP de absolute meerderheid had. Daarna werd hij burgemeester van het Zuid-Hollandse Benthuizen, een gemeente die op dat moment in een bestuurscrisis zat. Benthuizen is inmiddels opgegaan in de gemeente Rijnwoude. Achttien jaar geleden werd Verbree benoemd in Reimerswaal.
Wat zijn volgens u de belangrijkste verschillen tussen Benthuizen en Reimerswaal?
„Benthuizen was een kleine, agrarische plattelandsgemeente. Reimerswaal is veel groter. De problematiek is hier heel divers.”
Verbree doelt onder andere op de problemen in de schelpdiervisserij en met de Westerschelde. Het ’grondgebied’ van Reimerswaal beslaat namelijk voor een groot deel de Ooster- en de Westerschelde. „De gemeente heeft ongeveer 1 hectare per inwoner, maar daarvan is een halve hectare water.”
Met name de Westerschelde is nogal eens onderwerp van discussie. België wil de Schelde opnieuw verdiepen om grotere schepen naar Antwerpen te laten varen. Maar Verbree ziet dat niet zitten. „Dit brengt te veel gevaren met zich mee. In 2003 waren er twee scheepsbotsingen. Zelfs schijnbaar onschuldige vaartuigen, zoals autoschepen, vervoeren veel schadelijke stoffen.” Verbree pleit ervoor dat schepen vanaf Bath door sleepboten worden begeleid naar Antwerpen. Het feit dat een burgemeester verantwoordelijk is voor de hulpverlening als er in zijn gemeente een scheepsbotsing is, vindt hij onjuist. „Rijkswaterstaat heeft beter zicht op de situatie wanneer er een ongeval gebeurt.”
Wat zou een alternatief zijn voor de verdieping van de Westerschelde?
„Als ik moet kiezen tussen de Schelde als transportarm of als natuurlijke rivier, dan ga ik voor dat laatste. Het zou beter zijn de bedrijvigheid op te schuiven naar Vlissingen en Zeebrugge. Zeeland is over het algemeen tegen de nieuwe verdieping, maar het blijkt dat het Rijk beslist.”
Ook de schelpdiervisserij is een belangrijk item in Reimerswaal. Verreweg het grootste deel van de schelpdierenkweek in Nederland is afkomstig uit deze gemeente. De afgelopen jaren heeft de sector onder druk van de overheid een belangrijke stap terug moeten doen. In ruil voor het boren naar gas in de Waddenzee moest de schelpdiervisserij in Zeeland worden beperkt.
Hoe ziet u de toekomt van deze sector?
„De mechanische kokkelvisserij wordt sterk gesaneerd. In plaats daarvan komt er wel meer ruimte voor de mosselvisserij. Dit alles treft ook de conservenindustrie. Ik verwacht dat er de komende jaren in de hele sector enkele honderden banen verdwijnen.”
Kerken nemen in Reimerswaal een prominente plek in de samenleving in. De verstandhouding met hen is volgens Verbree goed te noemen. Zo ging de burgemeester in november 2003 naar de catechisatie van de gereformeerde gemeente van Krabbendijke met jongeren uit de gemeente. Vooral rond Oud en Nieuw waren er nogal eens problemen. Om die op te lossen, wilde hij graag in gesprek met jongeren. Ds. A. Verschuure nodigde de burgemeester daarom uit om op de catechisatie te spreken.
Het is een trend dat christelijke opvattingen snel worden opgevat als fundamentalistisch. Is dat ook in Reimerswaal te merken?
„Nee, de randstedelijke levensstijl gaat deze gemeente grotendeels voorbij. Burgers worden wel mondiger. Maar er heerst hier een sterk wijgevoel. Mensen kennen elkaar en hebben respect voor elkaars opvattingen. Daar voel ik me bij thuis.”
U bent pas 58 jaar. Is dat niet te jong om te stoppen?
„Je moet stoppen op het moment dat het nog leuk is. Maar ik ga niet achter de geraniums zitten. In eerste instantie wil ik meer tijd besteden aan mijn gezin. Daarnaast ga ik onder andere bedrijven adviseren.”
Welk soort burgemeester gunt u Reimerswaal?
„Het moet een ambitieus persoon zijn. En misschien wel iemand die hier en daar aan wat boompjes schudt. Daar kan deze gemeente wel tegen.”