Geen enkele Belgische partij brengt begroting op orde
Geen enkele Belgische politieke partij brengt het begrotingstekort en de staatsschuld in een volgende regeringstermijn terug binnen de Europese limieten. Sommige belangrijke partijen zouden de toestand juist verergeren als ze het na de verkiezingen in juni voor het zeggen krijgen, blijkt uit de doorrekening van het Belgische Federaal Planbureau (FPB).
België heeft al jaren een fors tekort op de begroting. De staatsschuld is inmiddels opgelopen tot ruim 105 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De EU strafte dat tot dusver niet af, omdat zij lidstaten bijvoorbeeld wilde helpen op te krabbelen uit de coronacrisis. Maar dat moet de komende jaren veranderen. België is een van de landen die moeten vrezen voor een strikt saneringsregime.
Als België zou doorgaan op de ingeslagen weg, loopt het begrotingstekort op van de huidige 4,4 tot 5,6 procent van het bbp in 2029, becijfert het FPB. Ver weg van de 3 procent die de EU voorschrijft, laat staan van de 1,5 procent die grote schuldenaars als België zouden moeten aanhouden. De verkiezingsprogramma’s van de partijen die 9 juni meedoen aan de parlementsverkiezingen beloven weinig beterschap, constateert de Belgische tegenhanger van het Nederlandse CPB.
De Vlaams-nationalistische N-VA en de Franstalige socialisten van de PS komen nog het dichtst in de buurt van de Europese norm, maar halen die ook niet. Regeringspartijen als de Franstalige liberale MR en de Vlaamse christendemocraten van CD&V koersen alleen maar verder weg van de begrotingsregels.
Ook met de plannen van het rechts-radicale Vlaams Belang, dat royaal op kop gaat in de peilingen, zakt de begroting ver weg. Maar dat komt doordat het planbureau het stoppen van immigratie en het losmaken van Vlaanderen en Wallonië niet meerekent, klagen de Vlaamse geestverwanten van de PVV.
De doorrekening van de effecten van een verkiezingsprogramma, die moet helpen in het stemhokje en aan de formatietafel, is voor menig Nederlandse partij de laatste tijd geen vanzelfsprekendheid meer. België is er juist recent mee begonnen.