Economie

Automatiseerder Landis vraagt uitstel van betaling

Automatiseerder Landis vraagt uitstel van betaling aan. Banken hebben maandag aangegeven dat ze hun geld terugwillen. Landis in Utrecht heeft voor 146 miljoen euro aan schulden. Met de nog te benoemen bewindvoerders werkt Landis verder aan een reddingsplan.

ANP
23 April 2002 08:16Gewijzigd op 13 November 2020 23:32

Lopende onderhandelingen over de verkoop van dochterbedrijven gaan gewoon door. Het water staat Landis tot aan de lippen. Op 12 april gaven de banken het bedrijf een adempauze van tien dagen. Zij zegden maandag een lopende financieringsovereenkomst op wegens de onevenwichtige balanspositie. Het eigen vermogen was verschrompeld tot circa 24,4 miljoen euro.

Het bestuur van Landis en de banken hebben maandag lang overlegd. De commissarissen namen de leiding van het bedrijf tien dagen geleden over. Bestuursvoorzitter P. Kuiken en financieel directeur J. Bus traden terug. De raad van commissarissen heeft C. van Steijn aangewezen als tijdelijk bestuurder.

Het bestuur ontwikkelde een reddingplan. Daarin stelde het voor een deel van de schuld aan de banken weg te strepen. Volgens Van Steijn hadden de banken daar geen zin in. De interim-bestuurder gaat dinsdag naar de Utrechtse rechtbank om officieel surseance aan te vragen.

Verder heeft de Belastingdienst een zogeheten bodembeslag gelegd. De dienst krijgt als een van de eerste schuldeisers geld.

De problemen bij Landis zijn ontstaan door de straffe tegenwind in de telecomsector. In plaats van in te spelen op marktomstandigheden nam het bedrijf een afwachtende houding aan. In het reddingsplan van Landis worden de huidige activiteiten overeind gehouden. Het netwerkdeel moet in afgeslankte vorm verder. „Na een reorganisatie kan het onderdeel winst maken”, aldus Van Steijn. „De telecommarkt moet een keer herstellen.”

In het onderdeel systeemintegratie wil Van Steijn ook flink snijden. „Vooral in de detacherings- en opleidingstak.” Van Steijn wil echter niet zeggen hoeveel banen er verdwijnen als het plan doorgaat.

De problemen bij Landis begonnen pas goed nadat de verkoop van de distributieactiviteiten aan het Zuid-Afrikaanse Datatech plots was afgeketst. Juist in die distributie is Landis groot geworden. Volgens Van Steijn is er inmiddels een koper gevonden. „We hebben afgesproken geen verdere mededelingen te doen voordat alle contracten zijn getekend”, aldus Van Steijn. Verschillende partijen hebben volgens hem belangstelling getoond.

In de afgelopen jaren kocht Landis onder meer de bedrijven Citee en Detron. Voor beide bestaat belangstelling van buiten. Het management van Citee wil het bedrijf kopen, maar er is meer interesse. Dat geldt ook voor het voormalige Detron. Imtech heeft zich voor dat bedrijfsonderdeel gemeld. „Vooralsnog wordt er niets verkocht”, zegt van Steijn. „We gaan eerst kijken of we zelf verder kunnen gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer