Jagersvereniging overweegt stop ganzenafschot om regels
De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) overweegt in elke provincie te stoppen met het afschieten van ganzen, omdat de provinciale regels het jagen te moeilijk maken. Elke provincie heeft eigen regels voor het beheer van de ganzenpopulatie.
De provinciale regels verschillen ook nog eens enorm, zegt een woordvoerder van de KNJV. „De jagers willen het landelijk regelen. De gans ziet geen provinciegrenzen en het probleem rijst nu de pan uit.”
Zo zijn jagers in Friesland bang om een gebiedsovertreding te begaan, omdat ze daar niet in de buurt van natuurgebieden mogen jagen en de grens niet altijd even duidelijk is. Daarom zijn ze daar al „terughoudend met afschot” in de zomer, aldus wildbeheerder Sape Dijkstra. De regels voor afschot verschillen tussen de zomerperiode van 1 april tot 1 oktober en de winterperiode van 1 oktober tot 1 april. In de winter zijn er jaarganzen en overwinteraars en in de zomer gaat het vooral om broedende ganzen.
Volgens Dijkstra zijn de afspraken voor het afschieten van ganzen in de zomer moeilijk na te leven. Afspraken tussen boeren en landeigenaren van natuurgebieden kunnen dat veranderen, „maar tot die afspraken er zijn, blijven wij terughoudend”. Dijkstra benadrukt dat de jagers de boeren willen helpen schade te voorkomen.
In Noord-Holland hebben de jagers volgens de KNJV last van beheerteams van de provincie die zich niet aan de jagersregels houden en ook ganzen schieten die net kuikens hebben. In andere provincies zoals Utrecht ligt de nadruk meer op het verjagen van ganzen waar ook weer verschillende regels voor gelden.
In maart heeft het provinciebestuur van Friesland de regels voor het beheer van de ganzenpopulatie aangepast. Meerdere voorstellen vanuit de Provinciale Staten zijn aangenomen, waardoor het beheer volgens gedeputeerde Matthijs de Vries een stuk duurder wordt. Het gaat om voorstellen die het voor de jager makkelijker moeten maken en om voorstellen die de natuur ten goede komen. Deze voorstellen moeten nu worden uitgewerkt en gaan in het najaar in.
In 2022 veroorzaakten ganzen de meeste landbouwschade. De grauwe gans stond op nummer 1, gevolgd door de brandgans en de kolgans en ook de rotgans staat nog in de top 10. Ganzen waren verantwoordelijk voor 35 miljoen van de 44 miljoen euro uitgekeerde schade.