Economie

Musk moet berichten sociale media blijven voorleggen aan advocaat

Elon Musk moet zijn berichten op sociale media nog steeds eerst door een advocaat laten lezen. Musk wilde van de verplichting af omdat die zijn recht op vrijheid van meningsuiting zou schenden, maar het Amerikaanse hooggerechtshof heeft zijn beroep verworpen. De rechters lichtten hun besluit niet toe.

ANP
30 April 2024 09:52Gewijzigd op 30 April 2024 10:42

Musk trof in 2018 een regeling met de Amerikaanse beurswaakhond SEC, nadat hij op sociale media had gespeculeerd over een mogelijke beursexit van zijn autoconcern Tesla. Het aandeel van Tesla schoot daarna omhoog, waarna de SEC de miljardair beschuldigde van misleiding. Musk werd veroordeeld tot een boete van 20 miljoen dollar en moest beloven dat hij al zijn berichten op het toenmalige Twitter, waarvan hij sinds 2022 eigenaar is, eerst door een advocaat zou laten lezen. Musk wil al langer van die verplichting af.

Musk botste later opnieuw met de SEC toen hij op Twitter van zijn volgers wilde weten of hij 10 procent van zijn Tesla-aandelen moest verkopen. Hij stapte tevergeefs naar de rechter om zijn eerdere overeenkomst met de beurswaakhond ongeldig te laten verklaren. Sindsdien komt de miljardair nog steeds regelmatig in opspraak, bijvoorbeeld door berichten te plaatsen die de koers van cryptomunten beïnvloeden.

Het is niet duidelijk wie bij Tesla de tweets van Musk controleert. Yun Huh, de voormalige plaatsvervangend algemeen adviseur van het bedrijf, voerde deze taak uit totdat hij in 2021 vertrok. Musk en zijn advocaten reageerden niet op verzoeken om commentaar.

Vooral dankzij zijn belang in Tesla werd Musk alleen al op maandag 18,5 miljard dollar rijker. Met een nettowaarde van 201,5 miljard dollar is Musk hard op weg om Amazon-topman Jeff Bezos als rijkste mens weer in te halen. Vorige week was Musk de nummer twee, Meta-topman Mark Zuckerberg, al voorbijgestreefd. De koers van Tesla maakte maandag de grootste sprong in drie jaar tijd nu het autoconcern toestemming krijgt om in China zijn software voor zelfrijdende auto’s te gebruiken.

Musk was al vaker rijkste mens. Hij en Bezos ontlopen elkaar nauwelijks met hun vermogens. De rijkdom van Musk ligt echter onder vuur vanwege een omstreden beloningspakket ter waarde van 55 miljard dollar. Aandeelhouders van Tesla kunnen zich hierover in juni uitspreken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer