Binnenland

Ook mensen met beginnende dementie hebben recht op begeleiding

Mensen met dementie hebben al vanaf de eerste tekenen van de aandoening recht op uitgebreide professionele begeleiding, ook als er nog geen diagnose is. Die hulp wordt betaald uit het basispakket van de zorgverzekering, mensen hoeven er zelf niet voor te betalen. De casemanager helpt patiënten en hun familie om de juiste zorg te vinden en geeft ze rust in moeilijke tijden.

ANP
23 April 2024 00:02

Het Zorginstituut Nederland, dat over het basispakket gaat, heeft uitleg gegeven over de regels voor de vergoeding van de casemanager. Dat gebeurde op verzoek van Alzheimer Nederland. „We zagen dat er in de praktijk onduidelijkheid bestond over de vraag wanneer hulp mag worden ingezet en hoe breed die hulp mag zijn. Daardoor kregen mensen die begeleiding niet of te laat”, legt een woordvoerster van het Zorginstituut uit.

Volgens het instituut kregen mensen soms pas begeleiding wanneer de ziekte duidelijk merkbaar was. Ze kunnen echter al hulp krijgen „vanaf de ‘niet pluis’-fase, wanneer er nog geen medische diagnose is gesteld, maar zorgverleners en naasten wel het vermoeden hebben dat iemand dementie heeft”, aldus de overheidsorganisatie. Die hulp stopt pas wanneer iemand overlijdt of niet meer thuis kan wonen en naar een verpleeghuis gaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer