PvdA kritisch over schepen voor tsunami-landen
De vissersboten die de Europese Unie aan de tsunamilanden wil geven, stuiten op verzet van de PvdA in het Europees Parlement. De partij wil met andere socialistische fracties tegen de hulp stemmen, tenzij er strengere voorwaarden komen.
„De behoefte moet echt aangetoond zijn en de lokale vissers moeten zeggenschap krijgen over de boten", zei PvdA-leider Max van den Berg dinsdag, na overleg met vissersorganisaties in Sri Lanka en India. „Anders dreigt een tweede tsunami: een vloedgolf aan rijke jongens uit het westen die er de zee komen leegvissen".
Van den Berg zoekt nog een meerderheid voor zijn eis. Het Europees Parlement stemt donderdag over de hulp.
Nederland wil onder voorwaarden meewerken aan de vissersboten voor de tsunamilanden, schrijft minister Veerman van Landbouw aan de Tweede Kamer. Zo zou Europa alleen schepen mogen sturen waar om gevraagd is. Ook wil de bewindsman waarborgen dat de wateren niet worden leeggevist.
De Europese visserijministers praten volgende week over het plan om de donatievisserschepen aan tsunamilanden tijdelijk (tot juli 2006) mogelijk te maken. Alleen schepen die kleiner zijn dan twaalf meter en tussen de vijf en twintig jaar oud zijn, komen in aanmerking. De Europese Commissie zal samen met VN-voedselorganisatie FAO controleren of geen misbruik van de regeling gemaakt wordt. Veerman wil dit voorstel steunen.
Volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF) zijn de tweedehands schepen uit Europa niet geschikt voor de Aziatische gebieden. Vissers in India, Indonesië of Sri Lanka werken in kleine bootjes. Het WNF vreest dat de komst van de Europese schepen de visserij in het gebied voorgoed zal veranderen en de lokale visstand schade aandoet.
De natuurorganisatie zou liever zien dat Europa de wederopbouw van de plaatselijke scheepswerven meer steunt. Dan kunnen de getroffen landen zelf een nieuwe, geschikte vissersvloot opbouwen.