VVD-denker bepleit invoering doodstraf
Directeur P. van Schie van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD, vindt dat de doodstraf weer moet worden ingevoerd. Hij pleit daarvoor in het orgaan van de stichting, Liberaal Reveil, dat deze week verschijnt.
Het verbod op de doodstraf moet zo snel mogelijk worden geschrapt uit de Grondwet, vindt Van Schie. De straf moet in ieder geval gelden voor oorlogsmisdaden, terreurdaden, meervoudige moorden en bijzonder gruwelijke moorden. Op die manier moet de overheid radicaal uitsluiten dat dergelijke feiten zich ooit nog herhalen.
Pleiten voor de doodstraf is in de Nederlandse politiek al lange tijd taboe. De VVD heeft de oproep van Van Schie dan ook onmiddellijk afgewezen. Van Schie heeft het artikel geschreven op persoonlijke titel, benadrukte Tweede-Kamerlid Griffith dinsdagmorgen namens de fractie.
Van Schie wijst er in het artikel op dat 40 tot 50 procent van de Nederlandse bevolking voor de mogelijkheid is de doodstraf te kunnen opleggen in zeer ernstige misdrijven. „Dan zou men in een democratisch land een levendig debat verwachten. Toch is daarvan in Nederland volstrekt geen sprake.”
De doodstraf biedt nabestaanden van slachtoffers genoegdoening en biedt de samenleving bescherming tegen gevaarlijke en onverbetelijke misdadigers. Veroordeelde daders vallen in ieder geval nooit in herhaling. Van Schie erkent dat altijd het risico bestaat dat iemand ten onrechte wordt veroordeeld. Door nieuwe technieken, zoals het gebruik van DNA-materiaal, wordt die kans echter wel kleiner.
Van Schie realiseert zich dat de kans uiterst klein is dat zijn voorstel op korte termijn wordt nagevolgd. „Het valt te vrezen dat Nederland zelf te maken moet krijgen met terreuraanslagen die tot honderden zo niet duizenden doden leiden, eer de stem van een groot deel van de bevolking een politieke stem krijgt. Wij kunnen slechts hopen dat de koppigheid van de Haagse politici niet zo groot is dat nog talloze slachtoffers nodeloos vallen.”
Overigens zou Nederland problemen krijgen met de Europese Unie als het doodstraf zou invoeren. De doodstraf is namelijk in strijd met de Kopenhagen–criteria over democratie en mensenrechten waaraan landen moeten voldoen, willen ze EU–lid worden. Dit punt speelt rond de toetreding van Turkije.