Organisatie Wageningen past viering bevrijding niet aan
Het programma rond de Dodenherdenking en de viering van de bevrijding in Wageningen op 4 en 5 mei wordt op dit moment niet gewijzigd. Volgens organisator Wageningen45 wordt in het herdenkingsprogramma inhoudelijk stilgestaan bij de situatie in de wereld, waaronder de oorlog in Gaza, maar zijn er geen signalen die het nodig maken de evenementen aan te passen.
De Amsterdamse driehoek maakte vrijdag bekend dat bij de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei extra veiligheidsmaatregelen worden getroffen, door de kans op protestacties of verstoringen. Er mogen maximaal 10.000 mensen het plein op en vlaggen, borden of versterkers zijn niet toegestaan.
Ook tijdens de Dodenherdenking bij Nationaal Ereveld Loenen op 4 mei gelden extra veiligheidsmaatregelen, meldt de Oorlogsgravenstichting. Andere grote herdenkingen, waaronder die op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag en in Kamp Vught en Kamp Westerbork, treffen vooralsnog geen extra maatregelen.
Over extra veiligheidsmaatregelen in Wageningen wil Wageningen45 geen uitspraken doen. Wel geeft de woordvoerder aan dat „met heel veel scenario’s rekening wordt gehouden” en dat de organisatie de ontwikkelingen rond de Dodenherdenking op de Dam daarin meeneemt. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen de herdenkings- en bevrijdingsevenementen in de Gelderse plaats.
In Wageningen wordt op 4 mei ’s avonds laat het Bevrijdingsvuur ontstoken bij Hotel de Wereld, waar in mei 1945 onderhandeld werd over de capitulatie van de Duitse bezetter. Het aansteken van het vuur en de daarbij horende ceremonie worden live uitgezonden door de NOS. Op 5 mei is er een defilé in Wageningen ter ere van veteranen en bevrijders.