Eisers ‘gematigd positief’ over uitspraak gaswinning Noordzee
Natuur- en milieuorganisaties erkennen dat de uitspraak van de rechtbank over gaswinning bij Schiermonnikoog „uitstel, maar nog geen definitief afstel” betekent. Ze zijn over de uitkomst van de rechtszaak die ze hadden aangespannen „gematigd positief”.
De rechters gaven de tegenstanders op enkele bezwaren tegen de bouw van een boorplatform gelijk. Daarbij ging het vooral om de gevolgde procedures rond stikstofcompensatie en de mogelijke negatieve invloed van onderwatergeluid. Een hele reeks argumenten over klimaatverandering en natuurschade wees de rechtbank af.
Bezwaren waren onder meer ingediend door ARK Rewilding Nederland, Greenpeace, Natuurmonumenten, Vrije Horizon Schiermonnikoog, Waddenvereniging en het Wereld Natuur Fonds. „In de hele Nederlandse Noordzee is er momenteel één plek buiten windmolenparken waar actief wordt gewerkt aan rifontwikkeling. Vergund door de Nederlandse overheid. Om precies daarnaast naar gas te gaan boren, is bizar”, reageert Karel van den Wijngaard van ARK Rewilding Nederland namens deze organisaties. „Laat de Noordzee-natuurgebieden met rust.” Van den Wijngaard benadrukt verder dat het belangrijk is om te beseffen „dat de mens onderdeel is van de natuur”.
Mobilisation for the Environment (MOB), dat samen met Duitse organisaties ook procedeerde tegen de vergunningen, noemt de uitspraak van belang voor alle projecten die stikstofneerslag veroorzaken in de beschermde duinen van Schiermonnikoog. De organisatie wijst erop dat de rechters in hun vonnis nog niet de recente klimaatuitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens hebben betrokken. Het hof stelde vorige week vast dat het tegengaan van klimaatverandering een mensenrechtenkwestie is.
„Het is onbestaanbaar dat nieuwe fossiele projecten nog worden toegestaan”, vindt MOB-jurist Stijn van Uffelen. „Eigenlijk wil MOB daarover geen rechtszaken voeren. Het is aan de politiek om ten minste nieuwe fossiele winningen per direct te verbieden.”