Buitenland

Magistraten Irak worden in EU opgeleid

De EU-lidstaten gaan 750 tot 800 Iraakse magistraten opleiden. Daarover hebben de Europese lidstaten volgens minister Bot van Buitenlandse Zaken maandag in Brussel overeenstemming bereikt. Nederland zal enkele groepen van veertig justitieambtenaren gaan opleiden, onder meer in het instituut Clingendael in Den Haag.

Buitenlandredactie
22 February 2005 09:12Gewijzigd op 14 November 2020 02:15

De magistraten gaan werken in het openbaar bestuur en de rechtsmacht van Irak. Het aanbod valt niet geheel toevallig samen met het bezoek van de Amerikaanse president Bush aan Brussel. Bush werft wereldwijd steun voor het nieuwe regime in Irak.

De meeste EU-lidstaten zijn via de NAVO ook al betrokken bij de training van het Iraakse leger. De NAVO is in Bagdad begonnen 1000 officieren per jaar op te leiden. De cursussen voor Iraakse justitieambtenaren zullen ook in buurlanden van Irak worden gegeven. De komende twee maanden zullen experts uit de lidstaten een concreet cursusprogramma voor de Iraakse magistraten opzetten.

Japan heeft Groot-Brittannië en Irak gevraagd de bescherming van zijn militairen in dat laatste land te waarborgen na het vertrek van de Nederlandse troepen uit de Zuid-Iraakse provincie al-Muthanna. Dat heeft de Japanse premier Koizumi maandag gezegd.

Afgelopen weekend vertrokken de eerste 150 Nederlandse militairen uit Irak. Alle Nederlanders moeten voor 15 maart uit al-Muthanna weg zijn. Britse troepen nemen de plaats van de Nederlanders in.

Volgens Koizumi moeten de Japanse militairen, die in al-Muthanna onder meer waterzuiveringsinstallaties aanleggen en wegen herstellen, nauw samenwerken met de Britten en de Irakezen om hun eigen veiligheid te waarborgen. De Japanse regering denkt overigens niet dat de situatie rond al-Samawah, waar de 550 Japanners zijn gelegerd, na het vertrek van de Nederlanders zal verslechteren.

De leden van de Verenigde Iraakse Alliantie, het door de sjiitische geestelijkheid gesteunde verbond van partijen dat de Iraakse verkiezingen van 30 januari won, zouden dinsdag in een geheime stemming bepalen wie hun kandidaat voor het premierschap wordt. De strijd gaat tussen Ahmed Chalabi, de voormalige vertrouweling van de Verenigde Staten, en Ibrahim al-Jafaari, de conservatieve huidige vice-president van Irak.

De alliantie, die een meerderheid van de zetels in de Nationale Assemblee bezet, heeft besloten tot de geheime stemming omdat zij na ruim een week van besprekingen nog steeds geen overeenstemming heeft bereikt over een kandidaat.

Chalabi hield maandag vol dat hij al de steun van een meerderheid van de leden van de alliantie heeft. De Opperste Raad voor de Islamitische Revolutie, de belangrijkste partij binnen het verbond, verklaarde echter dat Chalabi meermalen was gevraagd zich terug te trekken als kandidaat om de eenheid binnen de alliantie te bewaren.

De persoon die door de leden van de Verenigde Iraakse Alliantie wordt aangewezen als premierskandidaat moet het opnemen tegen de huidige interim-premier Allawi, die door zijn lijst is aangewezen als kandidaat voor het premierschap.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer