Van der Burg: snel 12.000 extra plekken nodig voor asielopvang
In de asielopvang zijn met spoed 12.000 extra bedden nodig. Die extra opvangplekken moeten er uiterlijk 1 juli zijn, schrijft demissionair staatssecretaris Eric van der Burg aan de Tweede Kamer. Hij spreekt van „een acute situatie”. Alle opvanglocaties zitten voller dan eigenlijk zou mogen.
Omdat de nood zo hoog is, zal het kabinet samen met het ministerie van Defensie, het Rijksvastgoedbedrijf en Staatsbosbeheer grond van het rijk aanbieden „waarop grote paviljoens voor ongeveer vijfhonderd opvangplekken op zo kort mogelijke termijn (binnen twee maanden) gerealiseerd kunnen worden”. Dit wordt aangeboden aan de zogenoemde Provinciale Regietafels, waarin per provincie afspraken worden gemaakt over de opvang en de spreiding van asielzoekers.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers heeft zelf ook al noodmaatregelen genomen. Zo zal het COA tot 1 juli „wekelijks vierhonderd statushouders tijdelijk uitplaatsen naar hotels om zo ruimte te creëren in de bestaande opvang”. Mensen met een verblijfsstatus moeten eigenlijk doorstromen naar een woning en eventueel hotels of andere doorstroomlocaties, maar dat gebeurt veel te weinig. „Statushouders houden daardoor opvangplekken bezet, wat de druk op de asielopvang vergroot”, aldus Van der Burg in zijn brief. Daarnaast heeft het COA de opvangcontracten op enkele plaatsen kunnen verlengen of nieuwe locaties kunnen regelen.
Ondanks deze ingrepen heeft het COA aangegeven „niet alle benodigde opvangplekken te kunnen realiseren in de komende periode”. Het gaat om een gat van ongeveer 4000 tot 5000 opvangplekken. Het kabinet neemt daarom maatregelen om gemeenten ertoe aan te zetten deze opvangplekken te realiseren, eventueel op rijksgrond of rijksgebouwen waar tijdelijk grootschalige opvang mogelijk is. Het kabinet maakt nu een overzicht van de plekken waar dit kan.
De gemeenten waarop deze paviljoens of andere opvang zouden kunnen komen, moeten wel eerst akkoord gaan. Als dit lukt zouden omliggende gemeenten eventueel minder asielopvang hoeven te regelen, meldt een woordvoerster van de bewindsman. De nieuwe extra opvangplekken zijn in ieder geval nodig ter overbrugging tot aan de zomer volgend jaar. Dan moeten gemeenten sowieso de opvangplekken hebben geregeld zoals die zijn toebedacht via de zogeheten spreidingswet. Het gaat naar schatting om 96.000 plekken voor de komende twee jaar.