NS legt zaterdag treinverkeer 3 minuten stil om mishandeling
Het treinverkeer wordt komende zaterdag om 22.30 uur drie minuten stilgelegd naar aanleiding van de mishandeling van een hoofdconducteur en een machinist vorig weekend, meldt de NS. De conducteur van de treinvervoerder werd zaterdagavond geschopt, geslagen en van een trap geduwd door een groep jongeren. Dit gebeurde rond 22.30 uur. Ook de machinist van de trein kreeg klappen, meldde vakbond VVMC zondag.
Volgens een NS-woordvoerder is voor de zaterdagavond gekozen omdat de mishandeling dan precies een week geleden is. Normaal gesproken rijden er die avond honderden treinen. Die zullen om 22.30 uur stilstaan, ongeacht of ze op dat moment op een station staan of elders op het spoor.
Voor reizigers die moeten overstappen op een trein van een regionale vervoerder of een bus, tram of metro kan de actie vervelend zijn, aldus de woordvoerder. „Daar waren we ons bewust van, maar we hebben toch voor deze actie gekozen om ons signaal kracht bij te zetten en zodat reizigers weten wat de situatie is waar onze collega’s mee te maken krijgen.”
De NS zegt met de actie, samen met de vakbonden, een stevig signaal af te willen geven. „Het kan zo niet langer”, vindt NS-baas Wouter Koolmees. „Het geweldsincident van afgelopen weekend past in een schrikbarend patroon van bedreigingen en belagingen van onze collega’s. We lopen tegen grenzen aan van wat wij kunnen.”
Koolmees noemt de verharding waarmee NS-medewerkers te maken krijgen „waanzin” en vraagt de overheid om hulp in de vorm van extra bevoegdheden en middelen. Ook is de NS in gesprek met onder andere gemeenten, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de GGZ over het toenemende geweld.
Reizigersorganisatie Rover zegt de oproep van de NS om extra maatregelen te steunen. „We vinden het goed dat NS dit signaal afgeeft. De trein moet een veilige plek zijn voor zowel reizigers als medewerkers.”
Vorig jaar registreerde de NS 1042 geweldsincidenten tegen medewerkers, een stijging van 8 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het ging om bedreigingen, bespugen of lichamelijk geweld. Volgens de NS ontstaat het geweld vaak als mensen geen geldig treinkaartje hebben.
De vakbonden CNV, FNV en VVMC zeggen maandag de Tweede Kamer een brandbrief te sturen waarin ze oproepen tot actie voor de veiligheid in het openbaar vervoer. Ze vragen om verschillende maatregelen, zoals meer bevoegdheden voor boa’s. Volgens de vakbonden is het de „zoveelste brandbrief”.