Binnenland

Consumentengoederen besmet met bestrijdingsmiddelen

Consumenten staan mogelijk bloot aan bestrijdingsmiddelen, zoals het in Nederland verboden middel methylbromide, die worden gebruikt voor het begassen van (geïmporteerde) zeecontainers. Maar nog onduidelijk is welke consequenties dit heeft voor de volkgezondheid.

ANP
22 February 2005 06:36Gewijzigd op 14 November 2020 02:15

Dat heeft staatssecretaris Van Geel van Milieu maandag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Hij gaat overleggen met de ministers van Volksgezondheid, Sociale Zaken en Landbouw over mogelijke maatregelen.

Voorlopig blijft de VROM-Inspectie zeecontainers controleren op gegaste ladingen. Mogelijk besmette ladingen worden uit de markt gehaald, om te voorkomen dat burgers met de goederen in aanraking komen. „Dat gebeurde overigens al”, aldus een VROM-woordvoerster, „maar we hebben nu een extra motief”.

Van Geels brief vloeit voort uit onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar gegaste importcontainers die per vrachtschip naar Rotterdam worden verscheept.

Naast methylbromide gebruiken sommige landen van herkomst ook chloorpicrine en fosfine om lading of verpakking te beschermen tegen ongedierte. De bedoeling is dat de gassen, die gevaarlijk zijn voor mens en milieu, korte tijd actief zijn, en uit de containers verdwenen bij aankomst.

In werkelijkheid blijven gassen achter in de containers en daarmee ook op goederen die erin zitten. Die lading varieert van matrassen, kleding, schoeisel tot voedingsmiddelen en medicijnen. Driekwart van de onderzochte goederen blijkt nog „lange tijd” methylbromide en chloorpicrine „uit te dampen”, blijkt uit het RIVM-onderzoek. Zo kunnen onbedoeld, via inademing en de huid, mensen blootstaan aan deze giftige gassen. Over de gevolgen van de resten fosfine kan geen uitspraak gedaan worden.

Bij voedingsmiddelen en medicijnen kan de toegepaste methode van begassing leiden tot een verandering van de samenstelling. Bij medicijnen kan ook de werking veranderen.

Methylbromide rekent af met schimmels, mijten en andere kleine diertjes Jarenlang was het, net als chloorpicrine, als ontsmettingsmiddel in kassen om de grond te ontsmetten en in gebruik in opslagplaatsen voor voedsel. Omdat de pesticide de ozonlaag aantast, is in 1987 in Montreal afgesproken het middel te verbieden. Westerse landen moesten per 2005 zonder kunnen. Ontwikkelingslanden krijgen tot 2015 de tijd om het middel af te schaffen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer