Meer broddelwerk van letselschade-cowboys; schade-experts willen betere bescherming beroepstitel
Wie verwondingen en schade oploopt na een ongeluk, loopt kans dubbel slachtoffer te worden wanneer de begeleiding om schade vergoed krijgen ondermaats is. Mensen moeten daar beter tegen worden beschermd, zo vindt het Nederlands Instituut Van Register Experts (NIVRE). Deze beroepsvereniging van ruim 850 schade-experts vindt het hoog tijd voor wettelijke bescherming van het beroep van letselschade-expert.
Dat de kans reëel is om in handen te vallen van een broddelaar, blijkt wel uit onderzoek van de Letselschaderaad van vorige week. In de afgelopen vijf jaar is het aantal ondeskundige en onbetrouwbare bedrijven die hulp bij letselschade bieden, met een kwart gestegen. Zo’n 200 bureaus zijn in deze periode erbij gekomen, volgt uit het onderzoek van de raad bij verschillende verzekeraars.
Het gevolg daarvan is dat consumenten die de tegenpartij aansprakelijk willen stellen bijvoorbeeld veel minder geld uitgekeerd krijgen dan zou kunnen, of dat het proces langer duurt dan nodig. Ook kunnen in de arm genomen adviseurs duizenden euro’s in eigen zak steken. Onlangs deed een vrouw in het AD uit de doeken hoe zij op die manier gedupeerd raakte.
Wie als letselschadespecialist wil gaan werken, mag dat nu zonder opleiding doen. Zelfbenoemde specialisten hoeven niet bang te zijn dat ze zich moeten verantwoorden voor broddelwerk bij een tuchtcollege. Wel bestaat het Nationaal Keurmerk Letselschade, dat garant staat voor kwaliteit van de dienstverlening. Aansluiting hierbij is vrijwillig; de eisen hiervoor zijn echter streng. Specialisten moeten onder meer hun vakkennis op peil hebben en zich aan gedragsregels houden. Via de website van de Letselschaderaad zijn de belangenbehartigers te vinden die het keurmerk mogen voeren.
No cure no pay
Maar uit de informatie op internet is het lastig op te maken of een belangenbehartiger wel kundig is, reageerde advocaat Chris van Dijk vorige week op de radio. „U kunt niet zien of iemand goed is of niet.” Onkundige adviseurs noemen zich volgens hem vaak lawyer, het Engelse woord voor advocaat, en werken vaak op basis van ”no cure, no pay”, waarbij de benadeelde een bepaald percentage van de schadevergoeding moet afdragen aan de adviseur. „Ik begrijp nooit waarom klanten van banken zeer beschermd worden, maar mensen die in zo’n nare situatie zitten als ze ernstig letsel hebben, niet. Dat vind ik heel raar.”
Juist omdat het voor mensen vaak de eerste keer is dat ze te maken krijgen met de gevolgen van een letselongeval, hebben zij duidelijke en betrouwbare begeleiding hard nodig bij hun zaak, aldus het NIVRE. „Door de titel van letselschade-expert en letselschadeadvocaat te beschermen, ontzeggen we malafide partijen de kans om slachtoffers te misleiden.”