FSC-keurmerk helpt bedreigde dieren in tropen volgens studie echt
Onderzoek van de Universiteit Utrecht heeft voor het eerst duidelijk bewijs geleverd voor de effectiviteit van het bekende FSC-keurmerk voor hout. In gecertificeerde tropische bossen in Afrika komen volgens de onderzoekers aanzienlijk meer grote, bedreigde zoogdieren voor dan in vergelijkbare bossen zonder het keurmerk. Voor soorten als gorilla’s, luipaarden en bosolifanten is de certificering gunstig: die komen in de gecertificeerde bossen gemiddeld 2,7 keer zo vaak voor als in de niet-gecertificeerde bossen.
Onderzoeker Joeri Zwerts en zijn collega’s hebben hun resultaten donderdag gepubliceerd in Nature. Ze schrijven dat hun studie „sterk bewijs” levert dat bosbeheer onder de voorwaarden die de Forest Stewardship Council (FSC) stelt, de norm moet zijn. FSC is een non-profitorganisatie die het keurmerk al decennia voert, maar tot nog toe was volgens de onderzoekers zeer weinig bekend over de effectiviteit. Door het onderzoek met steun van het Wereld Natuur Fonds (WWF) is daar nu veel meer over duidelijk.
De onderzoekers plaatsten in bosgebieden in Gabon en de Republiek Congo cameravallen om precies bij te houden welke dieren passeerden. In totaal leverde dat 1,3 miljoen beelden op. In hun analyse daarvan stellen de onderzoekers vast dat vooral de grotere zoogdieren veel vaker werden gezien. Juist de meest bedreigde soorten kwamen in de FSC-bossen vaker voor dan in de bossen met houtproductie zonder certificering.
Een van de verklaringen is dat in FSC-bossen meer moet worden gedaan om stropen tegen te gaan. Als grote zoogdieren overleven, kunnen ze volgens de onderzoekers een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Ze verspreiden bijvoorbeeld zaden en ‘recyclen’ voedingsstoffen in hun uitwerpselen.