Binnenland

Fortuyn I

„Het gaat goed met Pim Fortuyn”, zegt het medium Jomanda. Ze voerde zaterdag onverwacht het woord na afloop van een gebedsdienst in de Rotterdamse kathedraal van waaruit Fortuyn in mei 2002 werd begraven. De dienst vond plaats ter gelegenheid van Fortuyns verjaardag. Zaterdag zou hij 57 zijn geworden.

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdragen: Jan van Klinken
21 February 2005 11:01Gewijzigd op 14 November 2020 02:15
<center> VAN LEEUWEN <br>…naar de PvdA…</center>
<center> VAN LEEUWEN <br>…naar de PvdA…</center>

Jomanda heeft Pim na zijn dood verschillende malen ontmoet, zo denkt ze. „Vanavond was hij er ook even. Ik zag hem een moment op de schouder van Bruno Ambrosius”, aldus het medium. Ambrosius deed in de afgelopen maanden veel om de herinnering aan Fortuyn levend te houden en kreeg daarom -met een aantal anderen- een Fortuynspeld.

Pastoor Bergs, die de dienst in de Kathedraal H. H. Laurentius en Elisabeth aan de Mathenesserlaan leidde, wist niet goed wat hij aan moest met de toespraak van Jomanda. Hij zat maar wat voor zich uit te staren toen de hedendaagse variant van de waarzegster van Endor haar woordje deed.

De vrienden van Pim Fortuyn waardeerden het toespraakje van Jomanda. Ze kreeg na afloop een applaus. Veel fortuynisten geloven blijkbaar vast dat Pim hen nog ziet. In enkele zelfgemaakte gedichten werd de vermoorde politicus rechtstreeks aangesproken. Op een bidprentje dat de aanwezigen na afloop meekregen, werden Pim zelfs de volgende woorden in de mond gelegd: „Gedenk mij in uw gebeden, gebeden hebben kracht.”

En dat terwijl Pim in zijn leven weinig van religie moest hebben. De meeste Fortuyn-aanhangers zijn van dezelfde lap gescheurd. Toen pastoor Bergs aan het eind van de gebedsdienst het Onze Vader bad en vroeg of degenen die het kenden en geloofden, mee wilden bidden, bleef het akelig stil.

Fortuyn II

Het gaat niet goed met de partij van Fortuyn, de LPF. In de kathedraal, waar ruim 1000 mensen in kunnen, waren slechts 100 aanhangers bijeengekomen. De aangekondigde toespraken van de LPF-voorzitter prof. dr. G. Snel en LPF-fan prof. dr. B. Smalhout stonden niet garant voor een volle kerk. Zelfs LPF-kamerleden lieten het afweten.

Er was ook weinig belangstelling voor andere activiteiten die zaterdag waren georganiseerd ter herdenking van Fortuyns geboortedag. De Stichting Vrienden van Pim Fortuyn had korte herdenkingen en kransleggingen georganiseerd bij het standbeeld van politicus in Rotterdam en op de begraafplaats Westerveld in Driehuis, waar Fortuyn gedurende enkele maanden begraven heeft gelegen.

In de partij zelf blijft het ook behelpen. Vorige week werd bekend dat de kamerleden Nawijn en Van As tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar de boer op gaan met de slogan: ”Hart voor…”, waarna de naam van de gemeente wordt ingevuld. Van de LPF willen ze niets meer weten.

Het meest spectaculaire nieuws kwam van oud-staatssecretaris Cees van Leeuwen. Deze LPF’er, die de cd Balkenende Blues maakte, heeft zich aangemeld als lid van de PvdA, de partij die Fortuyn tot in het diepst van zijn hart verafschuwde.
GV

Treurnis

De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil graag de verrichtingen van haar leden in de politieke arena met zo veel mogelijk mensen delen. Vandaar dat op de liberale website onder het kopje ”Nieuws” de wapenfeiten worden gemeld die VVD’ers recent op hun naam hebben geschreven.

Dat dit een hachelijke onderneming is, blijkt wel uit de weergave van de gebeurtenissen op donderdag 10 februari, de dag dat eerwraak op de agenda stond. Volgens de VVD-site zegde het kabinet toen onder druk van Hirsi Ali toe snel maatregelen te zullen nemen ter bescherming van allochtone vrouwen in noodopvang. Eerst hielden de minister Donner en Verdonk de boot af maar nadat Hirsi Ali had gedreigd met een motie van treurnis, kwamen de bewindslieden tijdens het ingelaste spoeddebat alsnog met belangrijke toezeggingen. Aldus kort samengevat de VVD-site.

Als het waar is dat een halve waarheid een hele leugen is, dan ziet het er voor de VVD niet best uit. Wat de liberale nieuwsvoorziening namelijk verzwijgt, is dat Hirsi Ali die dag haar fractieleider Van Aartsen ernstig in verlegenheid bracht. Die motie van treurnis was vooraf niet met hem besproken en zou bij indiening binnen de coalitie tot grote problemen hebben geleid.

Dat was dan ook de inhoud van vrijwel alle krantenberichten over de gang van zaken tijdens deze nogal tumultueuze dag. Maar dat komt de VVD niet erg gelegen. Vandaar dit staaltje onversneden geschiedvervalsing. Over treurnis gesproken.


Tas

Kamerlid De Wit van de Socialistische Partij (SP) is een fervent treinreiziger en dat valt in hem te prijzen. Hij ontziet op die manier niet alleen het milieu, maar mengt zich ook onder het gewone volk. Voor een politicus die beroepshalve vaak onder de Haagse kaasstolp verkeert, kan dat geen kwaad.

Nu is het helaas zo dat niet alleen in Den Haag zakkenvullers rondlopen, maar ook onder de treinreizigers. Het Limburgse kamerlid zat nietsvermoedend in de trein zijn stukken te lezen toen hij tijdens een tussenstop naar buiten keek. Daar ontdekte hij dat er iemand op het perron met een werktas rondliep die hem erg bekend voorkwam. Vervolgens stelde hij vast dat de zijne was verdwenen.

De Wit, die justitiewoordvoerder is van zijn fractie, bedacht zich geen moment en schoot als een speer de trein uit achter de dief aan. Die gaf zich meteen gewonnen. Zo keerde de tas met kamerstukken weer snel terug bij de rechtmatige eigenaar. Criminaliteitsbestrijding is voor deze parlementariër niet alleen een kwestie van woorden, maar dus ook van daden.
JvK

Agenda

De Tweede Kamer debatteert morgen en donderdag onder meer over het thema grondrechten in een pluriforme samenleving. Voor woensdag staan er debatten aangekondigd over eerwraak en verpleeghuiszorg.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer