Binnenland

Verpleeghuiszorg op de politieke agenda

De Tweede Kamer houdt maandag een hoorzitting voor deskundigen uit de verpleeghuiszorg. Vertegenwoordigers van bewoners, verpleegkundigen, artsen en directeuren kregen in een marathonzitting de gelegenheid oplossingen aan te dragen voor de langslepende problemen in de verpleeghuizen.

ANP
21 February 2005 10:43Gewijzigd op 14 November 2020 02:15

De Tweede Kamer zegt het pappen en nathouden beu te zijn en wil op korte termijn zichtbare verbeteringen. Al jaren zijn er berichten over slechte en onpersoonlijke verzorging van bewoners van verpleeghuizen. Ze krijgen te weinig aandacht, moeten vaak met vier of zes mensen op één kamer slapen, worden volgepropt met medicijnen en slijten hun dagen in onpersoonlijke groepshuiskamers.

De Tweede Kamer heeft door de jaren heen gesproken over verbeteringen. Regeringen hebben extra geld beschikbaar gesteld, maar de problemen zijn nooit opgelost. Integendeel; ze lijken alleen maar erger te worden.

De leefomstandigheden in de verpleeghuizen werden weer actueel toen De Egmontshof, een verpleeghuis in Oud-Beijerland, in november 2003 besloot bewoners een dag in hun pyjama te laten zitten. Sommige bewoners moesten zelfs één dag in de week in bed blijven. De regering had zorginstellingen kort daarvoor een efficiencykorting opgelegd, en de directie van het verpleeghuis zei geen andere oplossing te zien dan te beknibbelen op de verzorging van de patiënten.

Meteen laaide de discussie op of verpleeghuizen wel genoeg geld krijgen van de overheid om hun bewoners naar Nederlandse maatstaven te verzorgen. Onderzoek wees uit dat veel verpleeghuizen ondanks bezuinigingen hun bewoners wel degelijk naar behoren verzorgen. Het werd het begin van veel geharrewar.

Het ene na het andere negatieve onderzoek dook op. Bewoners bleken heel vaak een luier om te krijgen om te voorkomen dat personeel hen steeds naar het toilet moest begeleiden. De luiers werden bovendien te weinig verschoond. Patiënten met pijnlijke doorligwonden kregen niet voldoende verzorging. Mensen die niet meer zelfstandig konden eten en drinken, kregen te weinig hulp, en patiënten werden vaak simpelweg vastgebonden aan hun stoel om te voorkomen dat het personeel steeds achter hen aan moest lopen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg deed onderzoek en concludeerde in september 2004 dat bij maar liefst 80 procent van de Nederlandse verpleeghuizen de zorg onder de maat was.

SP en GroenLinks roepen keer op keer dat er meer geld naar de verpleeghuizen moet om de problemen voor eens en voor altijd op te lossen. De coalitiepartijen, en ook de PvdA, denken dat falend management een rol speelt. Hoe kan het anders zijn dat het ene verpleeghuis veel betere zorg levert dan het andere?

Begin deze maand sloeg de vlam weer in de pan. Verpleeghuisartsen meldden via NOVA hun baan op te zeggen, omdat ze niet langer verantwoordelijk wilden zijn voor de slechte zorg aan hun patiënten. De Tweede Kamer reageerde furieus. Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid had steeds gezegd op te treden tegen falende verpleeghuizen, en nu ging het weer mis.

VVD, D66 en zelfs CDA dreigden de staatssecretaris met een crisis. Ross moest eindelijk eens haar tanden laten zien aan de verpleeghuiswereld en zich niet steeds met een kluitje in het riet laten sturen. De staatssecretaris moet zich deze week, na de hoorzitting, opnieuw in de Kamer verdedigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer