Dublin: Leiders Sinn Fein besturen ook IRA
De leiders van de politieke partij Sinn Fein, Gerry Adams, Martin McGuinness en Martin Ferris, besturen ook het Ierse Republikeinse Leger (IRA). Dat heeft de Ierse regering zondag bekendgemaakt.
De verklaring van Dublin is zeer opmerkelijk. Nooit eerder hebben Ierse of Britse regeringen Adams of McGuinness aangewezen als leiders van de IRA. De Ierse regering weerhield zich in het verleden altijd van openlijk commentaar op de banden tussen Sinn Fein en de IRA om de verstandhouding met de politieke partij niet te schaden. Maar tijdens een live radiodebat zei de Ierse minister van Justitie en fel criticus van de IRA en Sinn Fein, Michael McDowell, zondag dat Adams, McGuinness en Ferris lid zijn van het zeven leden tellende oppercommando van de IRA.
De uitspraak van McDowell werd later gesteund door zijn collega van Buitenlandse Zaken, Dermot Ahern. „We zijn er absoluut zeker van dat de besturen van Sinn Fein en de IRA onderling verbonden zijn. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille”, aldus Ahern.
De verklaringen van de Ierse bewindslieden werden ontkend door Martin McGuinness, lid van het uitvoerend comité van Sinn Fein en de facto vice-voorzitter van de partij. McGuinness, die in de jaren ’70 twee gevangenisstraffen uitzat wegens lidmaatschap van de IRA, aarzelde echter toen hem werd gevraagd of McDowell een leugenaar genoemd mag worden. „Wat hij suggereert, is absoluut niet waar”, zei hij.
Het Ierse wetboek van strafrecht heeft zeer strenge wetten op het gebied van laster. Verschillende publieke personen die leugenaar zijn genoemd, hebben daarna vaak met succes een proces aangespannen wegens laster. Desondanks hebben de Ierse kranten de Sinn Fein-leiders de afgelopen weken verschillende keren leugenaars genoemd in hun koppen en artikelen.
In een reeks boeken over het conflict in Noord-Ierland worden Gerry Adams, de voorzitter van Sinn Fein, en McGuinness aangewezen als lid van het IRA-commando sinds de jaren ’70. Ferris, die in 1984 werd gearresteerd bij een poging wapens vanuit de Verenigde Staten naar Noord-Ierland te smokkelen en daarvoor acht jaar vastzat, is al eerder door Ierse ministers als IRA-leider bestempeld. Ferris werd na de Ierse verkiezingen in 2002 lid van de vijf man tellende fractie van Sinn Fein in het Ierse parlement.
De verklaring van de Ierse bewindslieden komt op een cruciaal moment voor het vredesproces in Noord-Ierland. Voor het eerst zijn de Ierse en de Britse regering en alle grote partijen in Noord-Ierland het er unaniem over eens dat de weigering van de IRA om zich openlijk te ontwapenen het grootste obstakel vormt voor de voortgang van het vredesproces.
Daarnaast heeft zowel Dublin als Londen de IRA en Sinn Fein beschuldigd van het organiseren van de grote bankoverval op de Northern Bank in Belfast in december, waarbij een recordbedrag werd buitgemaakt.