Groningse gedeputeerde gaat uit van snelle stemming over gaswet
Het Groningse provinciebestuur gaat ervan uit dat de Eerste Kamer binnen twee weken in een stemming de wet goedkeurt die de sluiting van het Groninger gasveld definitief regelt. Gedeputeerde Susan Top sprak die verwachting uit op basis van geluiden uit Den Haag.
Zij zei in een ingelast debat in de Provinciale Staten dat „niemand van ons” zag aankomen dat er een kink in de kabel zou komen. Daarmee doelde ze op het uitstel van behandeling in de Eerste Kamer, die eerst nog vragen beantwoord wil zien over de leveringszekerheid van gas. Zij wees erop dat de Tweede Kamer vrijwel unaniem heeft ingestemd met de sluitingswet.
Druk op senatoren lijkt tot het gewenste resultaat te gaan leiden, aldus Top. „Van daadwerkelijk uitstel komt het niet lijkt het. De gaskraan gaat dit jaar dicht.”
Maar wij kunnen de Eerste Kamer niet dwingen, erkende ze. „We zullen maximale druk uitoefenen, we zijn in beraad hoe we dat gaan doen als regio. We zoeken naar de meeste effectieve en stevige vuisten in de regio.” Een politieke staking zoals de SP voorstelde vindt ze daarom vooralsnog geen goed idee. „We gaan eerder een tandje harder aan de bak en halen alles uit de kast.” Als er toch vertraging dreigt zullen we „onmiddellijk kijken wat ons te doen staat en wie we bij de kraag moeten vatten”, verzekerde de gedeputeerde.
Zij riep Statenleden op hun partijgenoten in de Eerste Kamer nog eens duidelijk te maken dat snelle goedkeuring van de wet echt belangrijk is. „We zullen dit hyperalert op de voet blijven volgen. It ain’t over till it’s over.”
Een ruime meerderheid van Provinciale Staten nam een motie aan die stelt dat „per direct wettelijk moet worden vastgelegd dat de gaswinning in Groningen definitief stopt”. Daarin wordt de senaat opgeroepen het wetsvoorstel snel te bespreken. Partijen zouden hun vertegenwoordigers in de Eerste Kamer tot de orde moeten roepen. Alleen de VVD en de PVV, twee van de partijen die in de senaat voor uitstel waren, stemden tegen.
Alle partijen tekenden wel een verklaring bedoeld voor de Eerste Kamer, die de senatoren aanspoort de wet op 16 april aan te nemen en de gaskraan in Groningen dus definitief te sluiten. Gedeputeerde Top zei dit ontzettend goed te vinden. De verklaring wordt ook gesteund door de Groninger Bodem Beweging en het Groninger Gasberaad.