Litouwen steunt kandidatuur Rutte om topman NAVO te worden
Litouwen steunt de kandidatuur van Mark Rutte om secretaris-generaal van de NAVO te worden, zei president Gitanas Nauseda tijdens een bezoek van de Nederlandse premier. Volgens het Litouwse staatshoofd is Rutte „een van de politici die de Russische dreiging al vroeg herkende” en zijn positie daarop „radicaal” aanpaste.
Al veel lidstaten van de NAVO hebben zich achter Rutte geschaard, onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Volgens ingewijden binnen de NAVO steunen inmiddels 28 van de 32 NAVO-lidstaten de kandidatuur van Rutte. De benoeming moet unaniem zijn, maar de stem van Washington is in het verleden steeds doorslaggevend geweest.
De andere officiële kandidaat is de Roemeense president Klaus Iohannis. Hongarije heeft gezegd Rutte niet te steunen.
Litouwen geldt als een havik binnen de NAVO en de EU als het gaat om de strijd tegen Rusland. Het Baltische land dringt aan op de zwaarste sancties tegen Rusland en pleit voor zo veel mogelijk militaire, humanitaire, financiële en diplomatieke steun aan Oekraïne. Litouwen grenst aan Rusland en zijn bondgenoot Belarus.
De demissionaire premier benadrukte tijdens de persconferentie met Nauseda dat de NAVO de grenzen van zijn grondgebied zal verdedigen. Ook herhaalde hij dat Nederland Oekraïne blijft steunen zo lang dat nodig is. Rutte bezocht eerder op de dag Nederlandse militairen in Litouwen.
Ook Estland vindt dat Rutte de functie moet krijgen. Premier Kaja Kallas liet dat op het sociale platform X weten. Eerder plaatste ze nog kanttekeningen bij de kandidatuur van Rutte. Ze wees er onder meer op dat Nederland de NAVO-norm voor defensie-uitgaven niet heeft gehaald. Ook zou een land uit Oost-Europa eens aan de beurt zijn om de topman te leveren, vond ze.
Kallas vindt dat een sterke NAVO de focus op Rusland moet richten, de defensie-uitgaven moet laten stijgen en het lidmaatschap van Oekraïne moet steunen. „Ik heb deze zaken diepgaand met Mark Rutte besproken en hij staat achter deze prioriteiten. Estland kan hem steunen als secretaris-generaal van de NAVO”, laat ze weten.
Kallas leek eerder ook een gooi te willen doen naar de opvolging van Jens Stoltenberg als baas van het Atlantische bondgenootschap, maar ze heeft zich nooit officieel kandidaat gesteld.