Binnenland

Directie Weert verliest grip op specialisten

Interim-directeur F. Plukker is de greep op de intensieve zorg van het ziekenhuis in Weert kwijt.

Regioredactie
18 February 2005 22:04Gewijzigd op 14 November 2020 02:15
WEERT - Vier patiënten van de intensive carevan het Sint Jans Gasthuis in Weert zijn vrijdag overgebracht naar ziekenhuizen in Eindhoven en Boxmeer. Later moest een vijfde vertrekken. Oorzaak is een ruzie tussen longspecialisten en anesthesisten in het W
WEERT - Vier patiënten van de intensive carevan het Sint Jans Gasthuis in Weert zijn vrijdag overgebracht naar ziekenhuizen in Eindhoven en Boxmeer. Later moest een vijfde vertrekken. Oorzaak is een ruzie tussen longspecialisten en anesthesisten in het W

Dat bleek vrijdag tijdens een persconferentie van directie en medische staf in het ziekenhuis, het Sint Jans Gasthuis.

De ruziënde medisch specialisten in het ziekenhuis zijn zelfstandige ondernemers, en niet zoals bij academische ziekenhuizen het geval is, in loondienst van het ziekenhuis, aldus Plukker. „Er is geen gezagsverhouding tussen directie en medisch specialisten”, zei Plukker. Toen journalisten hem daarop de vraag voorlegden of hij geen grip meer heeft op de medisch specialisten, brak Plukker de bijeenkomst af, stond op en liep weg.

Eerder had hij al bevestigd dat hem door de toenemende problemen in de communicatie tussen directie en medisch specialisten van de afdeling geen andere weg openstond dan het informeren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die greep donderdag in en gelastte sluiting van de intensieve zorg.

Bovendien liet hij doorschemeren dat de problemen niet alleen hier bestaan. Er wordt op meer afdelingen geruzied. „Er zijn samenwerkingsproblemen die zich nu toespitsen op de intensive care”, zei Plukker hierover. Voorzitter H. Hollanders van de medische staf zei dat „het de kunst is om directie en medische staf goed met elkaar te laten samenwerken, en dat gaat niet zonder wrijvingen.”

In het recente verleden waren er ook problemen bij de kinderafdeling en in januari vorig jaar stapte de toenmalige directeur plotseling op. Plukker wilde niet zeggen waarom. Hij is als interim-manager aangetrokken om orde op zaken te stellen. Maar hij moest erkennen dat er „communicatieproblemen” bestaan, vooral rond de specialisten.

Hollanders zei dat de meeste afdelingen voor intensieve zorg in Nederland met soortgelijke problemen kampen. Sinds tien jaar is de verantwoording over een patiënt verschoven van de behandelend chirurg naar de intensivist, een IC-specialist met speciale bevoegdheden.

In Weert zijn op papier de anaesthesisten de baas over de gang van zaken, maar Plukker en Hollanders lieten doorschemeren dat hun gezag betwist wordt door andere specialisten. „Bij de IC zijn tientallen specialisten betrokken”, aldus Hollanders. Hoeveel van hen onderling ruzie maken, wilden Hollanders en Plukker niet zeggen.

Plukker zei zich grote zorgen te maken over de reputatie van zijn ziekenhuis. „Ik verwacht dat mensen hiervan schrikken. Als we niet snel met een oplossing komen is dat heel schadelijk voor het ziekenhuis”.

Hollanders bevestigde dat de problemen al jaren voortslepen. Sinds zijn aantreden een jaar geleden is Plukker er niet in geslaagd een oplossing te forceren. Hoe hij de ruzies nu wil beslechten, blijft onduidelijk.

Een van de drie anaesthesisten bij de IC vertrekt binnenkort, er is volgens de inspectie nu al onderbezetting en ook Plukker erkent dat het aantrekken van nieuwe intensivisten een probleem wordt als het ziekenhuis een slechte naam krijgt. Plukker werkt nu met andere betrokkenen aan een plan dat de kou uit de lucht moet halen. Dat gaat hij eerst voorleggen aan de inspectie en de zorgverzekeraars. Als die akkoord gaan, wil hij het plan verder uitwerken.

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid is ontevreden over de gang van zaken. „Het kan niet wat daar gebeurt”, zei de minister gisteren na afloop van de ministerraad.

Volgens waarnemend burgemeester Rutten van Weert wordt het hoog tijd dat de specialisten hun geschil bijleggen. De sluiting is volgens hem ingeslagen als een bom. „Dit had niet hoeven gebeuren. De zorg in het ziekenhuis is verder goed. Voor het personeel is dit ook een klap.”

Het is dan wel voor het eerst dat de IGZ overgaat tot sluiting van een afdeling intensive care, het is zeker niet de eerste keer dat specialisten rollend over de gang gaan. De wereld van medisch specialisten in Nederland is al tientallen jaren berucht om de hoogoplopende ruzies. Het komt ook vaak voor dat ze ziekenhuisdirecteuren het leven onmogelijk maken. Niet zelden tasten die ruzies de kwaliteit van de zorg aan.

Het gros van de medisch specialisten verhuurt zichzelf via een maatschap aan een ziekenhuis. De ziekenhuisdirecties hebben weinig greep op de handel en wandel van de artsen. In het buitenland zijn specialisten vaak gewoon in dienst van het ziekenhuis, net zoals hoogleraren bij een universiteit. Ze verdienen een CAO-loon en gedragen zich veel meer als gewone werknemers.

NU’91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen, reageerde gisteren met afschuw op de sluiting van de afdeling in Weert. De verpleegkundigen vinden het een schande dat de specialisten hun onderlinge conflicten zo uit de hand laten lopen. „Ze duperen er patiënten mee en jagen de maatschappij op extra kosten”, zei een woordvoerder van NU’91.

De afdeling intensive care blijft in elk geval een week gesloten. De directie zou optimistisch zijn over de kansen om na die week weer open te gaan. Daarvoor is een plan van aanpak nodig dat de goedkeuring krijgt van de inspectiedienst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer