Binnenland

Weer vindt een rechter dat derdelanders weg moeten

Twee zogeheten derdelanders uit Oekraïne moeten uiterlijk maandag het land uit, ze hebben geen recht meer op bescherming. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Ze moeten terugkeren naar Algerije en Nigeria, waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen.

ANP
27 March 2024 10:30Gewijzigd op 27 March 2024 10:54

De rechtbank in Rotterdam had eerder deze week ook beslist dat een derdelander Nederland moet verlaten. Ook die persoon moet naar Algerije vertrekken. De rechtbank in Roermond had vorige week juist besloten dat derdelanders net zo lang bescherming moeten krijgen als alle andere vluchtelingen uit Oekraïne.

Doordat de rechtbanken elkaar tegenspreken, komen de zaken uiteindelijk waarschijnlijk terecht bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter. Die had in januari geoordeeld dat de bescherming van derdelanders op 4 maart afloopt. Daarna hebben de vluchtelingen tot begin april de tijd om asiel aan te vragen of te vertrekken.

Na die uitspraak kregen de derdelanders een zogenoemd terugkeerbesluit van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Veel derdelanders zijn daartegen in beroep gegaan.

In de zaak van de Algerijn en de Nigeriaan kreeg het ministerie wel een kleine tik op de vingers. De twee mannen hadden de gelegenheid moeten krijgen om hun persoonlijke omstandigheden uit te leggen, omdat er misschien een reden was waarom ze niet uitgezet konden worden. Dat ze die kans niet hadden, was onzorgvuldig. Maar tijdens het proces hebben ze alsnog uitleg kunnen geven, en de rechtbank ziet geen reden om ze in Nederland te laten blijven, dus de besluiten zelf blijven staan.

Derdelanders zijn mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht. Ze hadden in Oekraïne een tijdelijke verblijfsvergunning toen daar de oorlog uitbrak. In Nederland hadden de derdelanders lange tijd dezelfde bescherming als de gevluchte Oekraïners. Die tijdelijke bescherming betekende dat de vluchtelingen net als Oekraïners in Nederland mochten wonen, werken en studeren. Ook kwamen ze in aanmerking voor leefgeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer