WHO roept op tot aanpak cyberpesten
De Europese afdeling van de wereldgezondheidsorganisatie WHO ziet cyberpesten van en door scholieren/jongeren toenemen, met volgens haar „mogelijk diepgaande gevolgen voor jonge levens”. Eén op de zes ondervindt het fenomeen, van de jongens 15 procent en van de meisjes 16 procent. Dat is een stijging sinds 2018, toen het om respectievelijk 12 en 13 procent ging.
Joanna Inchley, internationaal coördinator van de studie naar het welzijn van scholieren/jongeren (HBSC), vindt het tijd voor „strategieën om het mentale en emotionele welzijn van onze jongeren te beschermen. Het is van cruciaal belang dat overheden, scholen en gezinnen samenwerken bij het aanpakken van onlinerisico’s, zodat adolescenten een veilige en ondersteunende omgeving hebben om in te gedijen.”
„Dit rapport is een wake-up call voor ons allemaal om pesten en geweld aan te pakken, waar en wanneer het ook gebeurt”, vindt ook de Europees directeur van de WHO, Hans Kluge. „Van zelfbeschadiging tot zelfmoord: we hebben gezien hoe cyberpesten in al zijn vormen de levens van jonge mensen kan verwoesten. Dit is zowel een gezondheids- als een mensenrechtenkwestie”, alarmeert hij.
Het vierjaarlijkse rapport is gebaseerd op gegevens van meer dan 279.000 jongeren in 44 landen en regio’s waaronder Nederland.