„Wij kunnen behouden worden”
„Niemand kan zeggen dat hij nog nooit Gods stem heeft gehoord. Zijn stem klinkt op allerlei manieren in ons leven, in de schepping, in ernstige gebeurtenissen, in onze consciëntie, in Gods wet, maar al die stemmen brengen niet tot de zaligheid. Er is vernieuwing nodig. Vernieuwing door de Heilige Geest.”
Dat zei ds. W. Visscher vrijdagavond in Soest, bij de opening van de winterconferentie van de Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten. Ook zaterdag worden er conferenties gehouden in Haamstede, Noorden en Soest. De komende weken zijn er nog conferenties in Dongen, Nunspeet, Lunteren, Arnemuiden, Soest en Amerongen. Het thema voor de winterconferentie is: ”Geroepen tot bekering, geroepen tot navolging”.
In Soest stelde ds. Visscher, predikant te Amersfoort, de vraag: Hoe roept God tot bekering? „Het Evangelie van de gekruisigde Christus roept tot de zaligheid. Buiten het Evangelie, buiten de Bijbel is er geen roeping tot de zaligheid. Wat een ingrijpende gedachte: alleen door het Evangelie. Een preek zonder die boodschap heeft geen inhoud. Een ware bekering zonder Jezus is onmogelijk. En een verandering zonder de kracht van het Evangelie leidt ten slotte tot niets. Het Evangelie is het grote wonder van Gods genade. Wij kunnen behouden worden.”
De predikant stelde dat zondaren -onbepaald en algemeen- door het Evangelie tot bekering geroepen worden. „Ook tot de niet-uitverkorenen komt de roeping tot de zaligheid. „Alzo zullen de laatsten de eersten zijn, en de eersten de laatsten; want velen zijn geroepen, maar weinigen uitverkoren” (Matth. 20:16). Er is dus een roeping die niet strekt tot de zaligheid. Wat een ingrijpende gedachte. Wel gehoord van redding, maar er geen begeerte toe gekregen. Veel hoorders van de Heere Jezus verkeerden in die staat. Ze hadden Hem ten diepste niet nodig. De roeping tot bekering kunnen we daarom onderscheiden in een uitwendige en een inwendige roeping.”
Ook de niet-uitverkorenen die onder het Woord komen, worden door het Evangelie geroepen, zei ds. Visscher. „Door blindheid en vijandschap verwerpen zij echter het Evangelie. Zonder hartvernieuwende genade verwerpt elk mens van nature de roeping tot de zaligheid. De zaligheid is geheel Gods werk. De uitwendige roeping is wel belangrijk, maar tot waarachtige bekering niet genoeg.”
In elke preek, zo zei ds. Visscher, wordt Christus aangeboden. „Dan zijn we in de mogelijkheid van zalig worden. Laten we dat niet gering achten. Het is de bedoeling dat de zuivere prediking van zonde en genade ons werkzaam maakt aan de troon van Gods genade. Ken jij een biddend leven voor de Heere? Jongelui, ook vandaag vergadert de Heere Zijn gemeente. Zorg dat jij daarbij mag horen. Het is nodig. Maar het is bij God vandaan ook mogelijk.”
De inwendige roeping is het genadewerk van God in een zondaar. „Het valt samen met de wedergeboorte. Bij inwendige roeping staan we vooral stil bij het middel, dat is het Woord, dat de Heilige Geest gebruikt bij de wedergeboorte. De inwendige roeping door de Heilige Geest is noodzakelijk. Een mens van nature kan en wil tot God niet komen. De inwendige roeping is het werk van de drie-enige God. God de Vader roept en trekt. God de Zoon werkt. God de Heilige Geest wederbaart.”
De inwendige roeping is een onweerstaanbaar werk van Gods genade in het hart van zondaren, stelde de Amersfoortse predikant. „Deze inwendige roeping is nodig. Ze verbreekt het hart. Ze maakt zondaar voor God en ze doet weerkeren naar God.”