Frankrijk komt met 50–jarige obligatielening
Frankrijk gaat de komende week als eerste grote industrieland obligaties uitgeven met een zeer lange looptijd, vijftig jaar, mits de marktsituatie dat toelaat. Dat heeft de overheidsinstantie Agence France Trésor vrijdag bekendgemaakt.
Frankrijk wil met het initiatief profiteren van de extreem lage rente op de kapitaalmarkt, waar langlopende obligaties worden verhandeld. Vooral bij pensioenfondsen is er veel vraag naar waardepapieren met een lange looptijd. Met het oog op de vergrijzing van de bevolking willen ze zekerheid over het rendement van de belegde pensioengelden. Aandelen zijn riskanter.
Ook de verwachting dat de inflatie voorlopige laag zal blijven, voedt de belangstelling voor langlopende obligaties. Door de grote vraag zijn de koersen ervan flink gestegen, waardoor de rendementen zijn gezakt naar recordniveaus. De aankondiging van Frankrijk zorgde vrijdag voor een stijging van de kapitaalmarktrente omdat het aanbod van langlopende leningen zal toenemen. Het rendement van 30–jarige staatsobligaties van eurolanden ging naar 4,09 procent, het hoogste peil in drie weken.
Handelaren verwachten dat Frankrijk de in euro’s luidende obligaties zal aanbieden tegen een couponrente tussen 4 en 4,25 procent. Ook Groot–Brittannië en Italië studeren op de mogelijkheid 50–jarige obligaties uit te geven bij het dekken van de financieringsbehoefte van de overheid. Ze zullen eerst de ervaringen van Frankrijk afwachten.
De daling van de kapitaalmarktrente staat in contrast met de stijging van de officiële rentetarieven van de centrale banken, die betrekking hebben op kortlopende leningen. Zo is het belangrijkste officiële tarief in de Verenigde Staten sinds vorig jaar juni in zes stappen opgeschroefd van 1 tot 2,5 procent. De president van de Amerikaanse centrale banken, Alan Greenspan, noemde de discrepantie woensdag „raadselachtig". Hij stelde vast dat het een ongewoon verschijnsel is en zei dat het mogelijk „een kortstondige afwijking" blijkt.
Voor Nederland zitten staatsleningen met een looptijd van vijftig jaar er niet in. De gebruikelijke looptijd is tien jaar. In enkele gevallen was het vijf jaar. Het ministerie van Financiën doet wel onderzoek naar de mogelijkheden voor een 30–jarige lening. „Er moet voldoende liquiditeit in de obligaties zijn en er dient uitzicht te zijn op een volgende lening met die looptijd", aldus een woordvoerder van het ministerie.
Een looptijd van vijftig jaar is alleen weggelegd voor landen met een veel grotere financieringsbehoefte, zoals Frankrijk. Nederland heeft wel drie eeuwigdurende staatsleningen lopen. Deze zogenoemde perpetuele leningen, die nooit worden afgelost, zijn uitgegeven in 1814 (rente 2,5 procent), 1895 (3 procent) en 1910 (3,5 procent). Het gaat in alle gevallen om enkele miljoenen guldens.