De Kindertelefoon voert steeds meer gesprekken over gedrag online
Vrijwilligers van De Kindertelefoon voeren steeds vaker gesprekken over gedrag online. In 2023 ging het om zo’n 25 gesprekken over dat onderwerp per dag met kinderen tussen de 8 en 18 jaar. Dat is een verdubbeling vergeleken met vijf jaar geleden. Ongeveer de helft van die gesprekken over de onlineleefwereld zijn met kinderen tussen de 10 en 12 jaar.
Volgens De Kindertelefoon worden kinderen online geregeld opgelicht. „Onze vrijwilligers horen dan bijvoorbeeld dat kinderen oordopjes of schoenen via social media of Marktplaats hebben gekocht, en deze nooit zijn aangekomen”, vertelt directeur van De Kindertelefoon Roline de Wilde. Ook worden kinderen aangespoord om over hun eigen grenzen te gaan door mee te doen aan online-uitdagingen of door beelden te sturen. De kinderen nemen contact op met de vrijwilligers omdat ze zich schamen of spijt hebben van een aankoop of een actie. „Ze durven dit in eerste instantie meestal niet met hun ouders te delen”, zegt De Wilde.
Kinderen worden online ook geconfronteerd met heftige beelden, zoals video’s met porno of extreem geweld. „Kinderen kunnen deze beelden vaak moeilijk uit hun hoofd krijgen”, legt de directeur uit. Daarom voert De Kindertelefoon gesprekken met kinderen over hoe ze de heftige beelden kunnen verwerken en hoe ze deze in het vervolg kunnen vermijden.