Aandeel Apple beweegt amper na schikking massaclaim
Het aandeel Apple kwam vrijdag nauwelijks van zijn plaats, ondanks dat het Amerikaanse techconcern een massaclaim schikt voor bijna een half miljard dollar. Dat Wall Street niet onder de indruk lijkt van de stap zou kunnen komen omdat het voor Apple maar om een relatief klein bedrag gaat.
Apple ging op de beurs in New York met een min van 0,2 procent het weekend in. De onderneming heeft ermee ingestemd om 490 miljoen dollar neer te tellen voor beleggers die zeggen gedupeerd te zijn door misleidende uitspraken van topman Tim Cook in 2018. De winst van Apple in het laatste volledige boekjaar bedroeg evenwel 97 miljard dollar. Dat betekent dat Apple omgerekend in twee dagen al meer winst maakte dan het hele schikkingsbedrag.
Adobe was vrijdag wel een grote verliezer op Wall Street. De Amerikaanse softwarefabrikant boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. De vooruitzichten van de Photoshop-maker voor het huidige kwartaal vielen echter tegen. Het aandeel werd daarop bijna 14 procent lager gezet.
De belangrijkste beursgraadmeters gingen ook met verliezen de handel uit. De algehele stemming op Wall Street bleef terughoudend na de tegenvallende Amerikaanse inflatiecijfers eerder deze week. Zowel de consumentenprijzen als de producentenprijzen in de VS stegen vorige maand sterker dan verwacht. De Federal Reserve zou daardoor mogelijk voorzichtiger kunnen worden bij het verlagen van de rente.
De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent lager op 38.714,77 punten. De brede S&P 500-index verloor 0,7 procent tot 5117,09 punten en techgraadmeter Nasdaq zakte 1 procent tot 15.973,18 punten.
McDonald’s hoorde ook bij de verliezers, maar de min was met 0,9 procent wel tamelijk beperkt. De fastfoodketen kampte vrijdag met een wereldwijde ICT-storing. Onder andere uit Japan, Australië en Nieuw-Zeeland kwamen berichten over problemen met bestelsystemen. Ook in Nederland konden klanten tijdelijk niets bestellen doordat de kassa’s en de bestelzuilen niet gebruikt konden worden.
US Steel toonde op zijn beurt enig koersherstel, met een plus van 1,5 procent. De staalproducent raakte in de voorgaande twee dagen nog bijna een vijfde aan beurswaarde kwijt. Dat kwam doordat de Amerikaanse president Joe Biden verklaarde fel tegen de geplande overname van US Steel door het Japanse Nippon Steel te zijn. Eind vorig jaar deed Nippon een overnamebod op US Steel van omgerekend bijna 13 miljard euro. Nippon Steel verklaarde vastberaden te zijn om de overname door te zetten.